AlgemeenNieuws

Huitema wil opheldering ontslag EU-adviseur

Brussel – De Nederlandse Europarlementariër Jan Huitema heeft samen met zijn Vlaamse collega Philippe De Backer opheldering gevraagd van voorzitter Jean Claude Juncker over het ontslag van de wetenschappelijk adviseur van de Europese Commissie. De chief scientific advisor van de Europese Commissie, Anne Glover, kreeg twee weken geleden te horen dat haar aanstelling niet wordt verlengd na dit jaar.

Volgens  Huitema en De Backer is het  belangrijk dat  beleidsmakers in Brussel beschikken over de  beste en meest recente wetenschappelijke inzichten. “Dat de Europese Commissie niet iemand in de positie van chief scientific advisor  benoemt veroorzaakt  beroering in de wetenschappelijke wereld, maar ook bij ons, leden van het parlement”, aldus De Backer en Huitema in hun brief aan Juncker.

Huitema  zegt dat de Europese Commissie zich bij haar beleid moet baseren en wetenschappelijke inzichten en niet op emoties en angstbeelden. Hij geeft in de brief het voorbeeld van de toelating van genetisch gemodificeerde organismen.  Anne Glover heeft steeds aangegeven dat er wetenschappelijk gezien geen reden is bang te zijn voor negatieve effecten op de volksgezondheid door de consumptie van genetisch gemodificeerde gewassen.

“We moeten ons beleid niet op angst baseren, maar we moeten geïnspireerd worden de mogelijkheden die nieuwe kennis ons biedt. We moeten doorgaan met waar we goed in zijn: innoveren”, aldus de brief van Huitema en De Backer.

Beheer
WP Admin