AlgemeenNieuws

Huijbers zet vraagtekens bij productiemethoden

Den Bosch – De werkwijze in de Nederlandse akkerbouw en veehouderij zijn onvoldoende toekomstbestendig. Dat zei ZLTO-voorzitter Hans Huijbers, donderdag op het congres van ZLTO in Den Bosch.

Huijbers zette vraagtekens bij de huidige manier van telen en vee houden. “Onze manier van denken is erop gericht zoveel mogelijk uit de bodem en een dier te halen. Dat is geen toekomstgerichte manier van werken.”

De voorman pleitte in een veertig minuten durende toespraak voor een transitie naar duurzaamheid. “De sector moet economisch, ecologisch en sociaal houdbaar zijn. Nieuwe technieken gaan de boer daarbij helpen.”

Om de slag naar duurzaamheid te kunnen maken, heeft de sector jongeren nodig, aldus Huijbers. “Jongeren maken het verschil. De landbouw heeft nieuw elan nodig en zal nieuwe mensen en jongeren aan zich moeten binden om de transitie naar duurzaamheid te kunnen maken.”

Huijbers opende als voorzitter traditiegetrouw het ZLTO-congres met een toespraak. Hij begon dat het zeker is dat het klimaat zal veranderen. “Het is niet de vraag of maar in welke tempo ons klimaat veranderd. Dat betekent dat grondstoffen schaarser worden en bodems degraderen.”

De voorman prees de wereldvoedselorganisatie FAO om 2015 uit te roepen tot het Jaar van de bodem. “De bodem is drager van nieuw leven. Boeren zijn de verzorgers van bodem, planten en dieren. In hun denken moet het reactiveren van de bodem centraal staan.”

Beheer
WP Admin