AlgemeenNieuws

‘Genoeg ruimte voor ontwikkeling veehouderij’

Den Haag – Er is voldoende ruimte voor de verwachte groei van de veehouderij binnen het rekenprogramma Aerius dat wordt gebruikt om te zien of er geen te hoge neerslag van stikstof op gevoelige natuurgebieden plaatsvindt.

Dat zegt staatssecretaris Dijksma (Economische Zaken) in antwoord op vragen van de Tweede Kamer over de programmatische aanpak stikstof (PAS).

Dijksma heeft met landbouwbedrijfsleven afspraken gemaakt over de mate waarin de veehouderij de emissie van stikstof zal beperken. In ruil daarvoor is vastgelegd dat de veehouderij een zekere mate van ontwikkelingsruimte ten deel valt.

De staatssecretaris heeft een drempelwaarde voorgesteld van 1 mol stikstofdepositie per hectare per jaar, waaronder geplande activiteiten of ontwikkelingen alleen maar hoeven te worden gemeld (er is dan geen Natuurbeschermingswetvergunning nodig). Er moet echter wel door de provincies worden bijgehouden hoeveel van die activiteiten er zijn en hoeveel stikstofneerslag daarvan het gevolg is voor gevoelige natuurgebieden. Als die activiteiten bij elkaar opgeteld te hoog worden, kan de staatssecretaris een stop zetten op die van vergunning vrijgestelde activiteiten.

Dijksma zegt het niet ondenkbaar te vinden dat voor een aantal Natura-2000-gebieden een dergelijk scenario van kracht zal worden.

De staatssecretaris zegt dat de grenswaarden die in het buitenland worden toegepast niet één-op-één te vergelijken zijn met de waarden die in Nederland worden gehanteerd. In Duitsland word bijvoorbeeld een grenswaarde van 7,14 mol per hectare per jaar gehanteerd. Volgens Dijksma kunnen daar ook juridische reden aan ten grondslag liggen, waardoor Duitse of Belgische rechters tot andere oordelen komen dan Nederlandse. Daar komt volgens Dijksma bij dat in Nederland de natuurgebieden vaak zwaar overbelast zijn door stikstofdepositie.

Dijksma kondigt aan dat zij nog verder gaat praten met de veehouderijsectoren om  te kijken hoe de neerslag vanuit de landbouw versneld kan worden verminderd.

Lees meer over het stikstofbeleid

Beheer
WP Admin