Home

Nieuws 5892 x bekeken 28 reacties

'Genoeg ruimte voor ontwikkeling veehouderij'

Den Haag - Er is voldoende ruimte voor de verwachte groei van de veehouderij binnen het rekenprogramma Aerius dat wordt gebruikt om te zien of er geen te hoge neerslag van stikstof op gevoelige natuurgebieden plaatsvindt.

Dat zegt staatssecretaris Dijksma (Economische Zaken) in antwoord op vragen van de Tweede Kamer over de programmatische aanpak stikstof (PAS).

Dijksma heeft met landbouwbedrijfsleven afspraken gemaakt over de mate waarin de veehouderij de emissie van stikstof zal beperken. In ruil daarvoor is vastgelegd dat de veehouderij een zekere mate van ontwikkelingsruimte ten deel valt.

De staatssecretaris heeft een drempelwaarde voorgesteld van 1 mol stikstofdepositie per hectare per jaar, waaronder geplande activiteiten of ontwikkelingen alleen maar hoeven te worden gemeld (er is dan geen Natuurbeschermingswetvergunning nodig). Er moet echter wel door de provincies worden bijgehouden hoeveel van die activiteiten er zijn en hoeveel stikstofneerslag daarvan het gevolg is voor gevoelige natuurgebieden. Als die activiteiten bij elkaar opgeteld te hoog worden, kan de staatssecretaris een stop zetten op die van vergunning vrijgestelde activiteiten.

Dijksma zegt het niet ondenkbaar te vinden dat voor een aantal Natura-2000-gebieden een dergelijk scenario van kracht zal worden.

De staatssecretaris zegt dat de grenswaarden die in het buitenland worden toegepast niet één-op-één te vergelijken zijn met de waarden die in Nederland worden gehanteerd. In Duitsland word bijvoorbeeld een grenswaarde van 7,14 mol per hectare per jaar gehanteerd. Volgens Dijksma kunnen daar ook juridische reden aan ten grondslag liggen, waardoor Duitse of Belgische rechters tot andere oordelen komen dan Nederlandse. Daar komt volgens Dijksma bij dat in Nederland de natuurgebieden vaak zwaar overbelast zijn door stikstofdepositie.

Dijksma kondigt aan dat zij nog verder gaat praten met de veehouderijsectoren om  te kijken hoe de neerslag vanuit de landbouw versneld kan worden verminderd.

Laatste reacties

 • rmw

  1 op 11 vergelijken? Was dat?

 • Jan.braakman1

  @rmw Dat moet natuurlijk 1 op 1 zijn. Dank voor uw reactie. Correctie wordt aangebracht.

 • alco1

  Bij zo'n publicatie lees denk ik altijd: 'Ze doen maar wat'.

 • koestal

  Kletspraat van Dijksma,waarom krijg ik en anderen geen NB vergunning ?

 • koestal

  Lees de Boerderij van vandaag maar ,het is een chaos bij de provincies bij de aanvraag van een NB vergunning,ze durven niet meer een af te geven

 • bertes

  alle kleine stallen van boeren die geen groei plannen hebben en hadden.
  moeten met de helft terug met de ammoniak. anders gedwongen een papier tekenen dat ze stoppen in 2020. tot die tijd moeten de stallen voor de helft leeg. en voor de koeien is er wel genoeg ammoniak ruimte om te groeien. twee derde van de ammoniakuitstoot komt van de koeien.
  alle kleine boeren worden klem gezet. maar groeiers mogen los.

 • koestal

  De milieugroepen zijn de baas in Nederland,waarvoor is de economie nog nodig ? Er is alleen nog plaats voor kinderboerderijen en knuffelbeestjes

 • landboer

  Hoeveel is dat eigenlijk 1 mol per ha?

 • alco1

  Dat zijn maar weinig molshopen landboer.

 • bramegberts1

  Neem van mij aan dat de PAS voor bedrijven kort op een Naturagebied ( vooral die stikstofgevoelig zijn) een echt spook begint te worden. De meeste ontwikkelruimte is op voorhand al toebedeeld. Niet aan diegene die er al zolang op zitten te wachten wel aan diegenen die door hebben kunnen gaan. De PAS is op dit vlak de meest onrechtvaardige wetgeving van de laatste eeuw ( discriminatie ten top).

 • juur

  Dat geleuter over de natuurgebieden is mijn zorg niet. Wat doet de overheid aan overlast direct rond de stallen naar woningen. NU nog de grootste stallen intensieve veehouderij laten bouwen (zonder alle techniek) tussen 50 en100 meter voor of naast woningen Bij die bouw aanvragen wordt een passend verhaal gemaakt. Die ambtenaren keuren alles goed.(de werkelijkheid is anders) alles kan. Als er maar geld voor die gemeente binnen komt.

 • koestal

  Veel nieuwbouwwijken zijn rond de boerderijen gebouwd en niet andersom,wie zorgt er dan voor overlast ?

 • Venstra

  Die van mij 130 koeien mag na bezwaar milieului niet meer, en verderop is er 1 voor 650 koeien afgegeven een half jaar daarvoo!? Wat doe ik verkeerd.

 • Venstra

  Schaalvergroting opjagen, laat ze die akkerbouwers met vergunning voor 800 koeien maar afwijzen en niet de gemiddelde boer dwarsliggen.

 • juur

  Koestal De steden dorpen en nieuwbouwwijken worden wel beschermt Daar mag je niet kort bij bouwen Daar woont B en W en de meeste raadsleden Die Houden de stallen wel op grote afstand. Als je iets verder woont kan alles Dan wordt je tot de dieren gerekend. Dan wordt er zo gebouwd dat naast wonenden de meeste overlast er van ondervinden en de eigenaar niet Hopende dat R v State hier beter inzicht toont. Er zijn gemeenten die niets te gek is. Die gaan voor jaarlijkse belasting opbrengst.

 • juur

  In Duitsland moet je minimaal 300 meter van woningen en bos afblijven met stallenbouw en naar laatste stand van de techniek inrichten.
  En natuurgebieden kennen ze daar bijna niet. Er worden stallen pal naast Nederlandse natuurgebieden gebouwd .

 • auto35

  Belachelijk dat er zo verschillende regels zijn tussen landen. Juist dicht bij de grens wordt het duidelijk. Aan de ene kant mest injecteren, aan de andere kant bovengronds uitrijden. Aan de ene kant hoogveen kweken, aan de andere kant wordt het afgegraven. Aan de ene kant Natura 2000, aan de andere kant immense stallenbouw. Erg, erg,erg.

 • info58

  @bramegberts1
  het wordt nog erger Bram
  de NH3 emissies zijn nu verhoogd. De depositie op een N2000 gebied dus ook. De ontwikkelruimte is op voorhand weg. Er komen meer bedrijven binnen de 1 mol zone te zitten dus met z'n allen wachten op de NH3 bank waar niets uit te vergeven is. De N 2000 gebieden gaan voor dus alles op slot

 • bramegberts1

  @info58
  Weet je wat echt erg is. Er wordt een groep ondernemers ( interimmers )
  in dit dossier een voorkeursbehandeling gegeven met dank aan LTO. Ze worden met naam en toenaam in de stukken genoemd.
  Anderen daarentegen worden flink achtergesteld. En den Haag trapt er met beide benen in. De PAS is zo ingewikkeld gemaakt en zal uiteindelijk alleen maar verliezers opleveren; ook de natuur.!!!

 • Venstra

  Ja wat is nu natuur, een koe in de wei is ook natuur.
  Als het zo doorgaat hier dan worden we wel akkerbouwer, ploegen we volgend jaar alle grasland nog even om, aardappels, bloembollen en bieten er in, en de hele dag wat met de spuitmachine rondrijden op 2 meter van het natura2000 hier :)

 • koestal

  Waarom dan moeilijk doen over NB vergunningen ?

 • koestal

  In Den Haag zetten ze boeren en natuur tegen elkaar op en lachen zich rot om die boeren,je reinste pesterij ! De ambtenaren vinden dat leuk .

 • info58

  @bramegberts1 #19
  Zuiver formeel dienen de interimmers een nieuwe omgevingsvergunning aan te vragen. Dit betekend dat zij met hun traditioneel gebouwde stallen aan het nieuwe besluit huisvesting moeten voldoen. De depositie op een N2000 gebied is berekend op basis van de milieuvergunningen die bekend zijn. Gelet op het referentiejaar met de laagste uitstoot (in veel gevallen 1994) zit hier een fors verschil tussen.
  Hoezo ontwikkelingsruimte en een stikstofbank beheerd door ambtenaren.

 • Spotvogel

  Ons land heeft een grondoppervlak van amper 34.000 km2 en daarop leven 17.000.000 mensen. Het lijkt me dus duidelijk dat er helemaal geen uitbreidingsruimte meer is voor nog intensievere veehouderij. Dat vindt trouwens de Raad voor de Leefomgeving ook! Alleen VVD en CDA blijven er doofblind voor!

 • alco1

  In Amsterdam wonen één miljoen mensen, het lijkt me duidelijk dat we daar geen nieuwe stal kunnen bouwen.
  We hebben hier maar een paar boerderijen op vele vierkante kilometers.
  Het lijkt me duidelijk dat Spotvogel zijn mening afgeschoten kan worden.

 • koestal

  En maar vertellen dat er genoeg ruimte is ,terwijl er hier in de buurt boeren zijn die bericht hebben gekregen ,dat ze teveel koeien hebben en moeten inkrimpen

 • info58

  als je de nieuwsbrief van DLV leest schrik je helemaal

 • bramegberts1

  @info58
  idd als je die brief goed leest zie je dat de interimmers een generaal pardon krijgen met het ingaan vd PAS. Vervolgens krijgen ze voor het gedeelte vd stal wat nog leegstaat ruimte vanuit de ontwikkelruimte vd PAS. Ik zei toch die zich het minst vd regels hebben aangetrokken worden extra beloond met daar boven op nog een dot van een toet slagroom( extra ruimte) waarna mbv de best beschikbare techniek nog eens een dubbelslag gemaakt kan worden. Dat dit in den Haag zo maar toegestaan wordt!! niet te geloven en anderen maar laten creperen.

Laad alle reacties (24)

Of registreer je om te kunnen reageren.