Home

Nieuws 1341 x bekeken 8 reacties

Flevoland krijgt zijn natuur

Lelystad – Provinciale Staten van Flevoland stemde gisteravond met grote meerderheid in met het natuurproject Nieuwe Natuur. De provincie krijgt hierdoor bijna 900 hectare nieuwe natuur op veertien plekken. Alleen de PVV was tegen, omdat deze partij zich zorgen maakt over het draagvlak.

Er komt een regiegroep die verantwoordelijk is voor de afronding van de natuurprojecten. Per project moeten nu realisatieovereenkomsten worden afgesloten. Belangrijk onderdeel hiervan is hoeveel grond er nodig is en hoe deze worden verworven. Ook moet in deze overeenkomst duidelijk zijn dat er in de omgeving draagvlak is voor het plan. Het duurt zeker nog wel een jaar, voordat er begonnen kan worden met de aanleg van nieuwe natuur. Verantwoordelijke gedeputeerde Jan-Nico Appelman schat in dat het nog wel tien jaar kan duren voordat het project Nieuwe Natuur is afgerond.

Om alle natuurplannen te realiseren is er een werkkapitaal van bijna €106 miljoen. Grotendeels bestaat dit kapitaal uit grond (ruim €94 miljoen) die al in het bezit is van de provincie, Staatsbosbeheer en Het Flevo-landschap. De natuurplannen moeten verwezenlijkt worden door onder andere slim verkavelen van grond.

Flevoland krijgt eindelijk zijn natuur, maar het ging niet zonder slag of stoot. Begin 2013 werd duidelijk dat het ambitieuze natuurproject het Oostvaarderswold, een verbindingszone tussen de Oostvaardersplassen en het Horsterwold, niet haalbaar was. Voor het project Nieuwe Natuur hebben inwoners, ondernemers en natuurorganisaties zelf ideeën aangedragen.

Laatste reacties

 • somporn

  Hiep,hiep,hoera,wat zijn we blij!!!
  900 hectare goede landbouwgrond wordt weer Neptuur en kost maar
  106.000000 euro hoeveel,nee niet hoeveel maar 106 miljoen, zo weinig.

  Alleen de pvv was tegen en de andere Sinterklaas en of kerstman partijen waren allemaal voor omdat het toch maar geld van een ander is!

  Maar:Flevoland krijgt eindelijk zijn natuur,want alles wat er in de landbouw
  groeit zal wel chemisch zijn,toch?

 • alco1

  Ik kreeg vorige week vijf smeekbedes over de post van allerlei hulporganisaties voor donaties.
  Er is in dit land iets totaal scheef gegroeid.

 • Schaapje

  Gaat dit ook weer ten kosten van het blijvend grasland???? En natuurlijk verdwijnt er weer prima. De polder is destijds aangelegd om de landbouw daar de kans te geven... maar nee hoor gaan er weer van die natuurfreaks zeuren om natuur??!!! Kunnen we nu gaan lobbyen voor het inpolderen van de Markerwaard.

 • veldzicht

  Ik zie er de lol niet van in,bv.de oostvaardersplassen( en andere natuurgebieden) waar zo,n 6000
  dieren volkomen nutteloos lopen te lopen tot ze een keer de pijp uitgaan,
  van ouderdom of nog erger uit armoede.dan is een cultuurlandschap
  met boerderijen hier en daar wat bosjes en koeien in weelderig grasland toch veel mooier.en het levert nog geld op inplaats van 106 milj. kosten

 • Mels

  En de ouden van dagen mogen in hun strontluier liggen.......

 • Broes

  Tja, uiteindelijk gaat het erom wat het meeste geld opbrengt...

 • janvos57

  Nieuwe natuur op nieuwe grond! Waarom willen we dit? En ja en dan te bedenken dat er op ouderen en gezondheidszorg wordt bezuinigd. Wie wil dit nou?

 • zon

  10 jaar lang is een clubje mensen dadelijk bezig met de uitwerking hiervan.
  Veel vakantie,lekker weinig doen,weinig verantwoording afleggen,lekker door de natuur lopen.Anderen moeten hiervoor boeten doormiddel van bezuinigingen.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.