AlgemeenNieuws

Flevoland krijgt zijn natuur

Lelystad – Provinciale Staten van Flevoland stemde gisteravond met grote meerderheid in met het natuurproject Nieuwe Natuur. De provincie krijgt hierdoor bijna 900 hectare nieuwe natuur op veertien plekken. Alleen de PVV was tegen, omdat deze partij zich zorgen maakt over het draagvlak.

Er komt een regiegroep die verantwoordelijk is voor de afronding van de natuurprojecten. Per project moeten nu realisatieovereenkomsten worden afgesloten. Belangrijk onderdeel hiervan is hoeveel grond er nodig is en hoe deze worden verworven. Ook moet in deze overeenkomst duidelijk zijn dat er in de omgeving draagvlak is voor het plan. Het duurt zeker nog wel een jaar, voordat er begonnen kan worden met de aanleg van nieuwe natuur. Verantwoordelijke gedeputeerde Jan-Nico Appelman schat in dat het nog wel tien jaar kan duren voordat het project Nieuwe Natuur is afgerond.

Om alle natuurplannen te realiseren is er een werkkapitaal van bijna €106 miljoen. Grotendeels bestaat dit kapitaal uit grond (ruim €94 miljoen) die al in het bezit is van de provincie, Staatsbosbeheer en Het Flevo-landschap. De natuurplannen moeten verwezenlijkt worden door onder andere slim verkavelen van grond.

Flevoland krijgt eindelijk zijn natuur, maar het ging niet zonder slag of stoot. Begin 2013 werd duidelijk dat het ambitieuze natuurproject het Oostvaarderswold, een verbindingszone tussen de Oostvaardersplassen en het Horsterwold, niet haalbaar was. Voor het project Nieuwe Natuur hebben inwoners, ondernemers en natuurorganisaties zelf ideeën aangedragen.

Beheer
WP Admin