AlgemeenNieuws

Duitsers willen grootste mestvergister bouwen in Achterhoek

Groenlo – Het Duitse bedrijf Raps-Mühle-Seligenstadt (RMS) wil in Groenlo een biogasinstallatie bouwen waar jaarlijks 400.000 ton dierlijke mest en 150.000 ton bermmaaisel kan worden vergist. De vergister is daarmee de grootste van Nederland.

RMS is sinds juni bezig om boeren te contracteren. De mest van ruim 300 boeren is inmiddels vastgelegd voor tien jaar tegen een tarief van circa €12 per kuub. De huidige contracten die zijn gesloten met boeren gevestigd in een straal van 10 kilometer van de plaats waar de installatie moet komen. De installatie zou 30 procent van het mestoverschot in de regio moet gaan verwerken. Het mestoverschot in de regio Achterhoek bedraagt naar verwachting in 2015 ongeveer 1,4 miljoen ton rundvee- en varkensmest op basis van de huidige dieraantallen.

De biogasinstallatie produceert groen gas dat geleverd gaat worden aan het net. Het digistaat kan worden bewerkt en geëxporteerd.

Het bestemmingsplan voor de biovergister is goedgekeurd door de gemeenteraad van Oost-Gelre. Verontruste burgers willen echter de komst van de mestvergister tegenhouden.

RMS probeerde eerder in de Brabantse gemeente Gemert-Bakel een mestvergistingsproject op te zetten van eenzelfde omvang. Ruim zestig veehouders uit de regio hadden zich verenigd in Minerale Afvoer Coöperatie Elsendorp (Mace) om hun mest te kunnen leveren aan RMS. Het project ging echter niet door omdat buurtbewoners in opstand kwamen tegen het plan.

Behalve in Groenlo, wil RMS ook vergistingsinstallaties bouwen in Moerdijk en Venlo.

Beheer
WP Admin