AlgemeenNieuws

Dijksma meest invloedrijk

Doetinchem – Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken is de meest invloedrijke persoon in de agrarische sector. Ze staat dit jaar bovenaan in de Agritop 50, de ranglijst die Boerderij ieder jaar vaststelt.

Dijksma verdringt FrieslandCampina-topman Cees ‘t Hart, die vorig jaar de lijst aanvoerde en nu als tweede genoteerd staat. Op drie staat Albert Jan Maat, voorzitter van LTO Nederland, gevolgd door Ruud Huirne van de Rabobank. Louise Fresco, het nieuwe boegbeeld van Wageningen UR, stijgt naar de vijfde plaats.

De lijst staat in een speciale uitgave van magazine Boerderij Ambitie die deze week verschijnt.

In de beoordeling worden factoren als invloed, netwerk, charisma, wapenfeiten, groeipotentieel en afbreukrisico gewogen. Het bedrijfsleven domineert de lijst, maar het is niet voor niks dat een politica bovenaan eindigt. De politiek heeft in binnen- en buitenland een zwaar stempel op de actualiteit in de agrarische sector gedrukt. Daarbij heeft Dijksma belangrijke wapenfeiten op haar naam geschreven, met name op het gebied van mestbeleid.

In de online-publiekspeiling is Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik als eerste geëindigd, met eveneens Cees ’t Hart als nummer twee. Als derde is door de bezoekers van www.boerderij.nl Louise Fresco aangewezen. Opvallend is dat de Europese politici Schreijer (CDA) en Jan Huitema (VVD) in de publiekspeiling hoger scoren dan de leden van de Tweede Kamer.

Het aantal vrouwen in de Agritop 50 is fors gegroeid, maar met een aandeel zes op vijftig, blijft de top vooral een mannen-aangelegenheid.

Ton van der Laan van graanhandel Nidera is de hoogste binnenkomer, op een dertiende plaats.

De complete lijst en meer achtergrond staat in Boerderij Ambitie.

Beheer
WP Admin