Home

Nieuws 594 x bekeken

Dijksma kijkt naar logica van toelating gewasbeschermingsmiddelen

Den Haag - Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) gaat kijken naar de logica van de toelating van gewasbeschermingsmiddelen. Daarbij gaat het onder meer om de de toelating van bestrijdingsmiddelen voor voedingsgewassen, die ook gebruikt zouden kunnen worden voor sierteeltproducten.

Dijksma heeft dat toegezegd naar aanleiding van een motie van CDA'er Jaco Geurts, die vraagt om het systeem van de toelating aan te passen. Zover wil de staatssecretaris niet gaan, omdat de toelating onderworpen is aan Europese regelgeving.

Geurts vindt dat een grofmaziger toelatingssystematiek meer recht doet aan de praktische situatie. Hij vindt het onbegrijpelijk dat middelen die voor bloemkool zijn toegelaten, niet mogen worden gebruikt voor sierteeltgewassen. Of middelen voor de ene perkplant wel zijn toegestaan, maar voor een ander perkplant niet.

PvdA'er Lutz Jacob vraagt in een motie  om een nationale lijst van toegelaten laagrisico-middelen op te stellen, om te voorkomen dat  middelen verboden zijn, tot de Europese Unie in 2020 met een lijst van toegelaten middelen komt.  Carla Dik-Faber (ChristenUnie) vindt ook dat  basisstoffen zoals bier en melk versneld voor registratie in aanmerking moeten komen.

Of registreer je om te kunnen reageren.