Home

Nieuws 1170 x bekeken 6 reacties

Brazilië exporteert met aflatoxine besmette tarwe

Brasilia - Door het slechte weer in het zuiden van Brazilië tijdens de afrijping van de tarwe is een groot deel van de oogst besmet geraakt met schimmels.

Deze schimmels produceren de zeer giftige afvalstof aflatoxine. De hoeveelheid aflatoxine is dermate hoog dat de tarwe niet meer voldoet aan de Braziliaanse normen voor menselijke en ook niet voor dierlijke consumptie.

Deze normen gelden al langer in Europa en de Verenigde Staten en sinds 2011 ook in Brazilië. De oplossing die de producenten hebben gevonden is de export van de besmette tarwe naar landen als Nigeria, Vietnam, Filipijnen en Indonesië. Volgens een schatting van de Landbouwfederatie in Rio Grande do Sul is 1 miljoen ton van de 1,7 miljoen geproduceerde tarwe besmet. Inmiddels is al 700.000 ton van de besmette tarwe verkocht. Volgens een woordvoerder van de federatie bepaalt de koper wat de gezondheidseisen zijn en niet de verkoper. Een zak van 60 kilo die normaal ongeveer  €10 opbrengt wordt nu verkocht voor  €6.

Brazilië is niet zelfvoorziend qua tarwe en importeert vooral uit Argentinië. Het Braziliaanse ministerie van Landbouw heeft aangegeven dat het wel de kwaliteit controleert van tarwe die wordt geïmporteerd, maar niet de tarwe die wordt geëxporteerd.

Laatste reacties

 • agratax2

  Laten we op onze hoede zijn. Schepen willen nog wel eens een andere route volgen dan oorsprongkelijk opgegeven en de handel houdt van lage inkoopprijzen.

 • ed12345

  Agratax ik zie jij weet ook hoe het gaat, inderdaad en dan wordt het hier of ergens anders bij gemengt tot het onder de norm valt of aan een of andere handelaar of veevoerfabrikant met een ruimer geweten

 • ohzo

  Juist, en de normen zijn kompleet willekeurig...

 • piethermus1

  De mpa-crisis is toch ook begonnen bij de grote vrije jongens in de varkenswereld? Dat soort ondernemers werd toch door zeer velen in m.n. die sector bewonderd? Ondertussen wellicht wat minder?

 • alco1

  @Piethermus. Wat bedoel je met grote vrije jongens in de 'varkenswereld'.
  Dezelfde als die je aanduid die bewonderd worden?

 • Ishtar

  Wim Thus maar een vragen, ex Rabo, gewoon de grenswaarden verhogen, probleem opgelost!

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.