AlgemeenNieuws

Bestrijdingsmiddelen op helft voeding

Parma – Bijna de helft van alle voedsel in de Europese Unie (46 procent) bevat resten van bestrijdingsmiddelen. In een klein percentage (3 procent) is sprake van overtreding van de normen. Dat zegt de Europese voedselveiligheidsautoriteit Efsa).

De Efsa heeft een rapport opgemaakt op basis van 79.000 voedselmonsters uit 27 Europese lidstaten, IJsland en Noorwegen.

De rapportage heeft betrekking op onderzoeken die zijn uitgevoerd in 2012.

Biologische producten zijn, zoals te verwachten is, minder met bestrijdingsmiddelen besmet dan gangbare producten (0,8 procent tegenover 3,1 procent).

De producten waarin het vaakst bestrijdingsmiddelen werden gevonden boven de toegestane normen waren broccoli, bloemkool, druiven, paprika’s en aubergines.  In dierlijke producten (boter, eieren) werden geen residuen aangetroffen.

De gevonden gehalten aan bestrijdingsmiddelen zijn zo laag dat de Efsa stelt dat het onwaarschijnlijk is dat mensen daar op lange termijn gezondheidsschade door kunnen oplopen. In sommige gevallen (0,02 procent van de monsters) kan op korte termijn wel een gevolg zijn voor de gezondheid, als de producten in grote hoeveelheden zouden worden geconsumeerd.

Beheer
WP Admin