Home

Nieuws 3990 x bekeken 20 reacties

Besmet everzwijn mogelijk in 95 Vlaamse restaurants

Antwerpen – Een Belgische groothandel heeft vermoedelijk met trichinella besmet everzwijn geleverd aan zeker 95 restaurants in heel Vlaanderen. Donderdag werden de eerste elf ziektegevallen gemeld, maar de vrees is dat de besmetting met de mogelijk dodelijke parasiet vele malen uitgebreider kan zijn.

De leverancier van het vlees heeft het Agentschap Zorg en Gezondheid een lijst overhandigd van haar afnemers. De dienst gaat nu eerst proberen vast te stellen of de hele partij of slechts een deel daarvan besmet kan zijn geweest. Het gewraakte vlees is afkomstig uit Spanje waar vermoedelijk fouten zijn gemaakt bij de lokale keuringsinstanties. Het Agentschap heeft tot nu toe elf ziektegevallen, alle uit de periode 1 tot 8 november, binnengekregen. Eén patient is ernstig ziek maar niemand verkeert in levensgevaar, aldus de dienst.

Het AGZ adviseert mogelijke slachtoffers snel in actie te komen: "Mensen die de voorbije maand everzwijn hebben gegeten en die symptomen hebben die kunnen wijzen op de parasiet, zoals hoofdpijn, spierpijn, koorts die niet overgaat, een zwelling van het gelaat, raden we aan zo snel mogelijk contact met ons op te nemen of via hun huisarts met ons contact op te nemen, zodat de juiste diagnose gesteld kan worden", zegt Annemie Forier, arts infectieziektebestrijding bij het AZG in De Standaard. Het Belgische agentschap voor de voedselveiligheid FAVV heeft inmiddels het nog overgebleven vlees teruggeroepen.

Laatste reacties

  • Ad7

    Dat is dus het vlees waar ook onze grachtengordel zo naar snakt, zo uit de natuur, heeeel gezond!
    Geef mij maar een stukje 'gewoon' IKB vlees, zeker zo veilig!

  • fransderondhoeven

    hoe zwaar weegt een everzwijn als je die aan 95 restaurants kunt leveren?

  • J@gertje

    @Ad7 Het gewraakte vlees is afkomstig uit Spanje waar vermoedelijk fouten zijn gemaakt bij de lokale keuringsinstanties.

  • Mozes

    Ik dacht dat in de natuur alles gezond was en dat ziektes alleen in de veehouderij voorkomen?

  • Mtstermors1

    ook de gewone varkens worden hier op gecontroleerd. alle varkens kunnen dat hebben.

  • Cokie

    Het ontweid gewicht ,zonder ingewanden en organen , van een everzwijn weegt zo rond de honderd kilo.

  • glaasje

    Inderdaad, Geef mij maar een heerlijk stukje varkensvlees uit de intensieve veehouderij. En dit zelfde geld ook voor de kip.

  • Hindrik66

    Hier is het trichinen onderzoek niet of niet goed uitgevoerd.
    Niks mis met ene een stukje vlees uit de int veehouderij, maar een stuk wild heeft wel veel meer smaak.
    De een vind dit heerlijk, een ander gruwt ervan en denkt dat het bedorvenren is
    Men is tegenwoordig niet meer gewend dat ieder dier zn eigen smaak heeft, maar een uitgelegde kip van eigen erf heeft wel veel meer smaak dsn 1 uit de super

  • ed12345

    Het is helaas niet alleen bij restaurants gebleven !
    Hendrik helemaal met u eens.die kip van Eigen erf heeft normal geslapen

  • jony

    Het is van de zotte dat dit niet voor elk varken verplicht is.
    Het is nu nog zo dat de jager die hem schiet ook hier in nederland voor eigen consumptie geen trichine onderzoek hoeft te doen.
    Dat moet je toch gewoon niet willen.

  • koestal

    lekkere pate uit Belgie

  • agratax2

    Ik neem aan dat ook deze wilde varkens gekeurd hadden moeten worden, maar er worden altijd fouten gemaakt. Deze besmetting was en is bij de Joden en de Moslims al eeuwen bekend en maakt varkensvlees >onrein<. Europeanen hadden vroeger geen weet van dit probleem zij legden het vlees wel zo lang op het vuur dat de trichinen dood waren.

  • koestal

    Het is bij de wilde zwijnen af, prettige feestdagen !

  • cocoma

    Ik ben ook voorstander van verplichte trichinen monsters, ook als de jager het vlees zelf opeet. Ieder weldenkend mens heeft belang bij voedselveiligheid.

  • Spotvogel

    Zo is dat Ad7. Beterlevenvlees van de groene weg slager of van een limosines of Blondesvleesveeboer is betrouwbaarder en smakelijker dan wild vlees waarvan je niet weet wat er allemaal in kan zitten. Kijk naar dat pluimveevoederschandaal in Mecklenburg met Nederlands voer.
    Nu roept jagertje weer 'Spanje'. Man, 90% van al het wild dat Hanos, Ruig, Sligro etc vermarkten en dat naar onze restaurants gaat komt uit zulke landen. En daarop is nauwelijks controle. Bon apetit!

  • jan10

    Liever een Nederlands stukje wild van onze eigen jagers!!
    Heerlijk!!
    He Spotvogel!!!

  • J@gertje

    Zo is het Jan10.
    Morgen ga ik een dagje jagen op haas, konijn en fazant.
    Een eerlijker en duurzamer stukje scharrelvlees kun je niet krijgen.
    Na de feestdagen ga ik het de kraaien weer flink lastig maken.
    De hond laat ik hierbij thuis omdat ik wil voorkomen dat zij een of ander virus oploopt.
    Spotvogel heeft mij n.l. belooft om, voor eigen onderzoek, de kadavers te verzamelen.
    De resultaten zullen spoedig door hem gepubliceerd worden. ;-)

  • Spotvogel

    Jan 10..jij lijkt me echt een zure zultkenner!..
    Ons land is wereldkoploper in insecticiden-, fungiciden- en herbiciden gebruik en al die kankerverwekkende effluenten komen in dat heerlijke stukje wild terecht. Ongecontroleerd.
    Eet smakelijk! .
    WILD: JE WEET NIET WAT JE EET!

  • koestal

    Drentse gedeputeerde Munniksma wil ook everzwijnen,kan nog leuk worden,geef hem het eerst maar op z,n bordje

  • jan10

    Je moet ook niet alles willen weten Spotvogel,ik leef een stuk prettiger zo te lezen!
    En die zure zult zal bij jou wel dagelijkse kost zijn als ik zo lees.

Laad alle reacties (16)

Of registreer je om te kunnen reageren.