AlgemeenNieuws

Antibiotica aangetroffen in mest varkens, kalveren en pluimvee

Wageningen – In veel mestmonsters van pluimvee, varkens en kalveren zijn lage concentraties residuen van geregistreerde antibiotica te vinden.

Dat blijkt uit een onderzoek van RIKILT Wageningen UR naar de (onbedoelde) blootstelling van dieren en hun omgeving aan antibiotica.

Het rapport Kruiscontaminatie van antibiotica van RIKILT Wageningen UR had tot doel een eerste indicatie te krijgen over het voorkomen van antibioticaresiduen in dieren en hun directe omgeving. Hiertoe is een onderzoek gedaan naar de aanwezigheid van antibioticaresiduen in mestmonsters van vleesvarkens, vleeskalveren en vleeskuikens.

In de mestmonsters van zestien van de twintig bemonsterde bedrijven met vleesvarkens zijn antibioticaresiduen aangetroffen. In de mest van twaalf bemonsterde bedrijven is meer dan één antibioticum aangetroffen; in zeven meer dan twee.

In de vleeskalversector zijn in mestmonsters van negentien van de twintig bemonsterde bedrijven zijn antibioticaresiduen aangetroffen. In de mest van zestien bemonsterde bedrijven is meer dan één antibioticum aangetroffen; in dertien meer dan twee.

In de mest afkomstig van vier van de dertien bemonsterde pluimveebedrijven zijn antibioticaresiduen aangetroffen. In de mest van één bemonsterd bedrijf is meer dan één antibioticum gevonden.

Het RIKILT stelt dat het in zijn algemeenheid gaat om lage concentraties van geregistreerde antibiotica. Voor het goed ‘duiden’ van de aangetroffen residuen is het, volgens de onderzoekers, noodzakelijk dat er meer informatie wordt verzameld over het gebruik van antibiotica op bedrijven.

Beheer
WP Admin