Home

Nieuws 1646 x bekeken

ADM verkoopt cacaobusiness voor 1 miljard

Minneapolis – Archer Daniels Midland (ADM) verkoopt haar cacaodivisie aan Olam International.

ADM wil de opbrengst van $1,3 miljard (€1 miljard) onder meer inzetten voor groei in de graanhandel gericht op Azië, en in markten met meer toegevoegde waarde zoals smaakstoffen. De deal maakt Olam de derde grootste verwerker van cacaobonen.
ADM maakte in juni 2013 bekend de divisie te willen verkopen. In het eerste kwartaal van dat jaar werd een operationeel verlies geleden. In april van dit jaar zei CEO Patricia Woertz dat uitputtende onderhandelingen over verkoop op niets zijn uitgelopen. In september verkocht het voor $440 miljoen (€352 miljoen) het chocoladebedrijf aan concurrent Cargill.

ADM investeerde dit jaar grote bedragen in overnames van bedrijven die aromastoffen en ingrediënten maken. Doel: een meer wereldwijde voetafdruk voor de grondstoffenhandel en tegelijk minder afhankelijk zijn van grondstoffenhandel, die gekenmerkt wordt door smalle marges en beweeglijke prijzen. Een overname van het Australische GrainCorp mislukte eerder, waardoor ADM aangewezen lijkt op een serie overnames van kleinere spelers.

Voor Olam, een bedrijf uit Singapore, is het de grootste aankoop ooit. Recent kocht de onderneming een pindaverwerkingsbedrijf uit de VS, McCleskey Mills, voor $176 miljoen. Volgens Olam is de vraag naar cacao de laatste 15 jaar drie keer sneller gegroeid dan het tempo waarin de wereldbevolking groeit. Olam wordt door de deal een grote cacaospeler die concurreert met Cargill en Barry Callebaut. Het is reeds één van de belangrijkste handelaren in koffie en rijst.

De deal zal naar verwachting in het tweede kwartaal van 2015 worden afgerond en heeft geen effect op de verkoop van de chocolade-activiteiten aan Cargill. Onderdeel van de deal is Cacao de Zaan in Koog aan de Zaan, dat in 1996 in handen van ADM kwam.

Of registreer je om te kunnen reageren.