Home

Nieuws 1547 x bekeken 1 reactie

‘Zulke oude familiebedrijven zijn heel bijzonder’

Doetinchem - Vandaag wordt het oudste agrarische familiebedrijf van Nederland bekendgemaakt.

Dat gebeurt tijdens een symposium van het NAJK in Utrecht met als thema 'Van traditie naar ambitie.' De organisatie van jonge boeren startte begin dit jaar de zoektocht naar het oudste bedrijf, samen met Hogeschool Windesheim, onder de noemer 'Boer zoekt Roots'. 133 aanmeldingen kwamen binnen, daarvan waren er 13 met een historie van voor 1700.

Eén van de juryleden die de aanmeldingen doorspitte is Richard Paping, docent economische en sociale geschiedenis aan de Rijks Universiteit Groningen. Hij weet dat er in Nederland tamelijk veel oude familiebedrijven zijn, maar dat er agrarische bedrijven zijn die al zó lang in één en dezelfde familie zijn, dat acht hij toch wel heel bijzonder. "Uit onderzoek is namelijk gebleken dat boerderijen vroeger maar in de helft van de gevallen werden doorgegeven binnen de familie."

Dat had meerdere oorzaken waaronder bedrijfsopvolging. Paping: "Dat was ook vroeger al een probleem. Gezinnen waren vaak heel groot. Vanaf 1800 kreeg je het gelijke erfrecht, elk kind had recht op een gelijk deel. De boerderij werd opgedeeld in stukjes en dat kwam de continuïteit niet ten goede."

Dat er toch nog veel boerderijen onder Nederlands oude familiebedrijven zijn, is logisch, denkt Paping. "Vroeger waren de meeste bedrijven nou eenmaal boerderijen. Je had er gewoon heel veel van."

Paping weet dan ook zeker dat er nog meer oude boerderijen zijn dan die zich aangemeld hebben voor 'Boer zoekt roots.' Hij acht het zelfs denkbaar dat er nog oudere zijn dan die van de winnaar van vandaag.

Bekijk vanmiddag de filmpjes van de tien oudste agrarische familiebedrijven op www.boerderij.nl/familiebedrijf

Eén reactie

 • Sjaak

  Zou Vergaderboer dit ook lezen...?

  Denk dat het thema 'van traditie naar ambitie' zal veranderen in
  'een traditie mét ambitie'......
  Uit het betoog van Paping blijkt wel, dat bedrijfsoverdracht binnen de familie, vroeger ook al een probleem was. Waarschijnlijk werden de meest succesvolle overdrachten gerealiseerd binnen families met weinig kinderen. Dan was de deelfactor niet zo groot, minder meningsverschillen en eensgezindheid was gemakkelijker te realiseren.

  Ambitie voor het ouderlijk bedrijf is dan een belangrijke 'gemene deler' ....

Of registreer je om te kunnen reageren.