AlgemeenNieuws

VVD en CDA willen opheldering over Alterra-rapport

Den Haag – De Tweede-Kamerfracties van CDA en VVD willen opheldering van staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) over een Alterra-rapport (gemaakt in samenwerking met de Dienst Landelijk Gebied) op basis waarvan is geconcludeerd dat kwetsbare natuur en landbouw goed kunnen samengaan.

Het onderzoek had betrekking op het landschap van Noordoost-Twente.

Rudmer Heerema en Helma Lodders (VVD) vragen naar aanleiding van een publicatie over het rapport in Boerderij of de staatssecretaris van plan is extra onderzoek te laten doen om na te gaan of de resultaten van het Alterra-onderzoek ook voor de rest van Nederland van toepassing zijn.

De eerste publicatie over het onderzoek werd gedaan door het vakblad V-Focus. CDA’er Jaco Geurts vraagt naar aanleiding daarvan of het klopt dat onderzoek in het Dwingelderveld (Drenthe) ook leidt tot de conclusie dat de negatieve effecten van de veehouderij op de natuur beperkt zijn. In het V-focus-artikel is een verband gelegd tussen de huidige discussie over de schadelijkheid van de stikstofneerslag op kwetsbare natuurgebieden en het Alterra-rapport. Ook in de Kamervragen wordt daaraan gerefereerd.

Het onderzoeksinstituut Alterra van Wageningen UR zegt in een reactie dat in het onderzoek niet is gekeken naar de negatieve relaties tussen de veebezetting en de natuur als gevolg van bijvoorbeeld luchtverontreiniging (stikstof) en water- en bodemverontreiniging.  “Het onderzoek doet in het geheel geen uitspraak over de relatie tussen de uitstoot van ammoniak vanuit agrarische bedrijven, de stikstofdepositie en de schadelijkheid daarvan voor natuurgebieden”, aldus de onderzoekers. “Dat ammoniak nadelige effecten op de natuur heeft, is wetenschappelijk al lang geen punt van discussie meer. Een overmaat aan ammoniakdepositie tast de kwaliteit van bossen en natuurgebieden wel degelijk aan.”

In het rapport is wel gekeken naar het aantal koeien per hectare, in relatie met de ecologische waarde van natuur en landschap. Conclusie van de wetenschappers is dat natuur en landschap in de praktijk, onder zekere voorwaarden kunnen samengaan met de landbouw.

Beheer
WP Admin