AlgemeenNieuws

Tot 8 ton boete bij overtreding Wet Dieren

Den Haag – Bedrijven kunnen tot €810.000 aan bestuurlijke boete krijgen voor overtredingen van de Wet Dieren.

Dat schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) in een brief aan de Tweede Kamer. Boetes kunnen nog hoger uitvallen, als een bedrijf een omzet heeft van meer dan €8,1 miljoen. Dan kan de boete oplopen tot 10 procent van de jaaromzet in het jaar voorafgaand aan het jaar waarin de boete wordt opgelegd.

De hoogte van de boete is afhankelijk van de ernst van de overtreding en de verwijtbaarheid.  Naast de boetes aan bedrijven kunnen ook boetes worden opgelegd aan personen, bijvoorbeeld de bestuurders van de bedrijven die in de fout gaan.  Boetes voor personen zijn een tiende van de boetes voor het bedrijf.

Bij de bepaling van de boete houdt het ministerie rekening met de risico’s voor volksgezondheid, diergezondheid, dierenwelzijn of milieu. Ook telt mee of iemand of een bedrijf al eerder in de fout is gegaan en in hoeverre de overtreding effect heeft op het vertrouwen in een sector in het algemeen.

Naast boetes kan de overheid nog een heel arsenaal aan andere maatregelen uit de kast halen, variërend van vernietiging van producten, intrekken van een erkenning, sluiting van een bedrijf tot een verbod om producten op de markt te brengen.

Beheer
WP Admin