AlgemeenNieuws

Rusland biedt weer openingen

Moskou – Rusland staat de import van bepaalde runderslachtbijproducten en bepaalde vette vleesproducten van runderen uit Frankrijk, Denemarken, Nederland en Italië weer toe.

Vorige week bereikten delegaties van de verschillende overheden hierover overeenstemming. Ook zou Rusland op korte termijn de grenzen weer openen voor import van fokvarkens.

Frans van Dongen, vertegenwoordiger van de Nederlandse vleesindustrie en nauw betrokken bij de onderhandelingen, is blij met het bereikte resultaat. “De Nederlandse overheid heeft goed werk verricht. Het is voor het eerst sinds lange tijd dat er weer wordt gesproken over markttoegang tot Rusland. We hopen dat dit het begin is van een trendbreuk en dat er ook weer gesproken gaat worden over toegang voor bepaalde vette varkensproducten.”

Van Dongen geeft aan dat het daarvoor wel nodig is dat individuele lidstaten de ruimte krijgen van de Europese Commissie om zelfstandig hierover te onderhandelen met de Russen. “Het zou van de zotte zijn als we na de aanstelling van een eurocommissaris die er op toe moet zien dat we niet meer, maar beter Europa krijgen (Frans Timmermans red.) daarvoor niet de ruimte krijgen”, aldus Van Dongen. Tot nu toe behandelt Rusland de EU als één staat omdat de export van varkensvlees gebeurde op basis van een Europees certificaat. Nadat Afrikaanse varkenspest was geconstateerd in Polen en de Baltische staten sloot Rusland de grens voor alle varkensvlees van alle lidstaten van de EU. De EU heeft dit conflict voorgelegd aan de WTO.

Beheer
WP Admin