Home

Nieuws 678 x bekeken

Reorganisatie ING raakt kredietverlening niet

Amsterdam – ING zegt dat de kredietverlening aan bedrijven niet geraakt wordt door een nieuwe reorganisatie, waarbij 1.700 banen geschrapt worden.

De operatie is gericht op het digitaliseren van bankactiviteiten en stroomlijnen van bestaande informatiestromen. Lokale banken krijgen juist een zwaardere adviesfunctie.

De komende drie jaar schrapt de bank 1.700 banen. Een derde daarvan verdwijnt bij het hoofdkantoor in Amsterdam, een derde bij IT en de rest bij ondersteunende diensten en callcenters. Bij ING werken in Nederland op dit moment 16.000 mensen. Daarnaast worden 1.075 banen voor externen geschrapt.

ING snijdt niet drastisch in haar kantorennetwerk, dat met 261 filialen al het kleinste van de drie grote banken is. Volgens een woordvoerder worden de banken minder vaak bezocht door klanten, die liever zaken online regelen. De bankfilialen krijgen wel een zwaardere adviesfunctie om meerwaarde te behouden, waarbij mogelijk filialen ook een specialisatie mee krijgen van het hoofdkantoor.
De stappen van ING lijken op die van de concurrentie. Bij ABN Amro verdwijnen tot 2018 tot 1.000 banen. Het staatsbankbedrijf sluit komende jaren naar verwachting zeker 100 van de circa 300 bankkantoren. In de periode 2013-2016 verdwijnen bij Rabobank ruim 9.200 arbeidsplaatsen. Rabobank gaat terug van 800 naar 500 vestigingen.

ING heeft in de primaire sector gekeken naar uitstaand krediet een marktaandeel van 7 tot 8 procent. De bank is relatief wat zwakker in de grondgebonden sectoren en wat sterker in de tuinbouw en intensieve veehouderij. In 2009 werd ING hard geraakt door de financiële crisis en werd de groeidoelstelling van ING op agrarisch gebied opgegeven.

Of registreer je om te kunnen reageren.