Home

Nieuws 694 x bekeken

Productschapsbestuur bezorgd over overdracht taken

Zoetermeer – Het bestuur van het Productschap Vee en Vlees is bezorgd over de naadloze overdracht van haar taken aan de overheid en andere instanties. Dat bleek tijdens de openbare bestuursvergadering van het productschap.

Vooral de voortdurende onduidelijkheid rond de bevoegdheden van de nieuwe branche en producentenorganisaties baart de bestuurders zorgen. De verschillende organisaties hebben hun hoop nu gevestigd op de Eerste Kamer die op 9 december de opheffingswet van de productschappen behandelt. Er is grote vrees dat er veel ruimte ontstaat voor free-riders gedrag doordat de nieuwe organisaties onvoldoende bevoegdheden lijken te krijgen om zaken algemeen verbindend op te leggen voor de hele sector. Ook zijn er grote zorgen over de trage voortgang van de onderhandelingen over een nieuw convenant Diergezondheidsfonds.

Tijdens de vergadering wees bestuurslid Henny Swinkels op een aantal hiaten die er gaan ontstaan in de regelgeving na 1 januari. Swinkels drong er op aan om alle hiaten duidelijk in beeld te brengen. Zaken die hij noemde zijn onder meer de monitoring kritische stoffen en delen van het antibioticabeleid. Swinkels ziet problemen ontstaan op exportmarkten als dit soort taken niet goed worden overgenomen en niet of onvolledig worden uitgevoerd.

De verschillende organisaties willen de Eerste Kamerleden actief benaderen om hen te wijzen op de risico's die er ontstaan.

Tijdens deze laatste vergadering van het Productschap zijn verschillende fondsen en taken overgedragen aan de nieuwe branche-en producentenorganisaties.

Of registreer je om te kunnen reageren.