AlgemeenNieuws

Obama’s migratieplan bedreigt Amerikaanse boeren

Washington – Het migratieplan van president Obama om vijf miljoen illegale immigranten papieren te verschaffen, dreigt contraproductief uit te pakken voor Amerikaanse boeren. “Het trekt eerder werknemers weg uit de landbouw, dan ons nijpende arbeidstekort aan te vullen.” Dat zegt Craig Regelbrugge, voorzitter van de Agriculture Coalition for Immigration Reform.

Obama nam het initiatief op het dossier migratie omdat het Congres weigerde wetgeving vast te stellen. Wie voldoet aan nieuwe eisen – langer dan vijf jaar in de VS of ouder van een Amerikaans kind – is verlost van uitzetting.

Regelbrugge: “Als een arbeider die status bereikt en hij blijft in de landbouw, dan is dat positief voor boer of tuinder. Maar er bestaat de angst dat werknemers, zodra ze legale papieren hebben, in andere sectoren banen zullen zoeken. Dan zijn we slechter af!”

Obama’s plan ontbeert maatregelen om een exodus uit de landbouw te voorkomen. Er komt geen betere visumregeling voor seizoensarbeid. Strengere grensbewaking zal het arbeidstekort mogelijk zelfs verscherpen. Het plan van Obama biedt uitkomst voor circa 250.000 documentloze arbeiders, maar in de hele landbouw werken naar schatting meer dan 1,2 miljoen werknemers die niet over de juiste papieren beschikken.

Beheer
WP Admin