Home

Nieuws 3326 x bekeken 7 reacties

Nieuwe golf van coöperaties

Nijkerk - Er is een hausse aan nieuwe coöperaties. De afgelopen vijf jaar jaren werden jaarlijks twee- tot driehonderd nieuwe coöperaties opgericht.

Dat blijkt uit cijfers van coöperatiedeskundige Onno van Bekkum. Veel van de nieuwe coöperaties zitten in andere sectoren dan landbouw. Volgens Herman Wijffels is er een 'tweede golf' gaande in de coöperatieve wereld. De eerste was een eeuw geleden en had te maken met de opkomst van de industriële samenleving. De huidige golf komt eveneens voort uit fundamentele maatschappelijke veranderingen, schetste Wijffels op de coöperatiedag van de NCR. "Bij fundamentele veranderingen gaan mensen samenwerken." Toen was er de overgang naar het industriële tijdperk, nu is er de overgang naar het informatietijdperk, waarin informatietechnologie en levenswetenschappen voorop staan.

De landelijke coöperatiekoepel NCR staat sinds kort open voor niet-agrarische coöperaties. Wijffels juicht dat toe.

Wijffels ziet een groot verschil tussen de coöperatie van toen en die van nu. Toen was het de elite die veelal agrarische coöperaties oprichtte, nu komt het meer van onderop. Als uitdaging voor de bestaande, grote coöperaties noemt de oud-bankbestuurder het combineren van de behoefte aan differentiatie met grootschaligheid.

Hij pleit ervoor dat de Rabobank geld herkenbaar uitleent zodat spaarders weten waar hun geld terechtkomt. De bank zou een platform moeten zijn voor lokale crowdfunding. "Geld van spaarders komt nu op de grote hoop. Mensen willen weten wat er met hun geld gebeurt.' Grote zuivelcoöperaties moeten volgens hem aan de slag met productdifferentiatie.

Laatste reacties

 • Jongman

  Mosterd na de maaltijd. Wijfels kan achteraf wel wijsheid roepen maar dan kan ik ook. De beste man niet teveel op een platform zetten. Komt zelf ook uit het tijdperk van bonussen.

 • koestal

  De meeste mensen hebben te hoge verwachtingen van een cooperatie,hebben vaak ook duur personeel in dienst en er moet ook fors verdiend worden om de kosten voor te blijven !

 • agro1

  het fossiel orakelt

 • pinkeltje

  Mensen willen weten wat de bank met hun geld doet. En als het je niet bevalt, wat dan? Overstappen naar een andere bank die hetzelfde doet?

 • agratax2

  Beste reageerders ik ben het niet eens met jullie opmerkingen. Ik weet dat er crowdfund cooperaties zijn die maar 1 doel hebben 'Het financieel ondersteunen / beleggen in een product dat door wat voor reden dan ook bij de bank geen geld kan krijgen om de markt te veroveren of om gemaakt te worden'. Hierbij weet de investeerder dat zijn geld in zijn ogen goed gebruikt wordt en dat hij zelf mede toezicht houdt op het reilen en zeilen van het bedrijf. Veel van deze co-op's hebben een bestuur dat nauwelijks of geen vergoeding voor geinvesteerde tijd en kennis ontvangt. Het is weer net als begin 1900 de co-op is klein en opgezet met idealistische motieven. De oude wereld opschudden en wakker maken!!

 • de denker

  te veel negatieve reacties daar zit maatschappij vol mee en daarom groeien we in de economie ook niet. Veel navelstaarderij. Nieuwe coöperaties zijn nieuwe impulsen is toch niks mis mee (mensen als Wijffels fossiel noemen gaat ver, tijden veranderen, ook mondiaal) buiten agro zijn o.a. te verwachten bij verglazing platteland en daar is niks mis mee.

 • piethermus1

  Eens met de2 schrijvers de denker en agratax. Wij hier zijn als boeren ook een lokale coöperatieve vereniging aan het oprichten m.b.t. energieopwekking bij ons in de polder als juridisch vehikel. Wat onze voorouders konden kunnen wij toch nog steeds. Bij ons in de gemeente is er een bewonerscoöperatie m.b.t. duurzame energie, isolatie e.d. De bewoners willen niet van grote partijen afhankelijk zijn die het geld naar buiten de gemeente brengen, maar zelf aan het stuur staan en zelf invloed hebben. Hier is sprake van een democratisering van de economie en energievoorziening. Mensen willen weer schaalverkleining ipv lomp grote instanties. Met internet en internethandel is dat alles in een vrij nabije toekomst heel goed mogelijk.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.