AlgemeenNieuws

Nederland: steun voor boycot uit landbouwbegroting

Den Haag – Nederland steunt niet de oproep van 21 landen aan de Europese Commissie om de gevolgen van de Russische boycot niet – alleen – ten laste te laten komen van de landbouwbegroting. Nederland vindt dat steunmaatregelen voor de getroffen boeren moet komen uit de Europese landbouwbegroting.

Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) zal vrijdag met zijn Europese collega’s praten over de Europese begroting, waar de financiering van de Europese steunmaatregelen ook op de agenda komt. De ministers van landbouw hebben maandag in meerderheid aan hun collega’s van financiën gevraagd de steunmaatregelen niet ten koste te laten gaan van de landbouwbegroting.

Volgens de huidige voorstellen moeten de maatregelen worden betaald uit de landbouwcrisisreserve, die wordt gevormd door 1,3 procent van de directe betalingen achter te houden. In jaren dat de crisisreserve niet wordt gebruikt, komt die ten goede aan de boeren die aanspraak maken op inkomenstoeslagen.

Tot de landen die vinden dat de steun niet ten laste moet komen van de landbouwbegroting horen onder andere Spanje, Frankrijk, Polen, België en Luxemburg. Net als Nederland hebben ook Duitsland en het Verenigd Koninkrijk de brief van de landbouwministers niet ondertekend.

Beheer
WP Admin