Home

Nieuws 522 x bekeken

'Landen moeten gezond eten propageren'

Rome - De kennis, ervaring en alle benodigdheden zijn er om ondervoeding en overgewicht aan te pakken.

Het is nu aan de nationale overheden om daar werk van te maken. Landen moeten gezond eten propageren. Dat hebben 170 landen woensdag afgesproken tijdens de voedseltop in Rome.

Namens Nederland woont Sharon Dijksma (Economische Zaken) de voedseltop bij. Bij de top zijn 170 landen vertegenwoordigd. De voedseltop is georganiseerd door de wereldgezondheidsorganisatie WHO in samenwerking met de FAO.

De 170 landen hebben benadrukt dat iedereen recht heeft op veilig, voldoende en voedzaam voedsel. In een gezamenlijke verklaring verplichten de 170 landen zich ondervoeding te voorkomen, maar ook zwaarlijvigheid (obesitas).  Zowel ondervoeding als obesitas zijn een  bedreiging voor de volksgezondheid.

Hoewel honger wereldwijd relatief is afgenomen, hebben naar schatting nog steeds 800 miljoen mensen dagelijks een tekort aan voedsel. Aan de andere kant dreigt ook een gevaar door overgewicht. Ongeveer 500 miljoen mensen lijdt aan obesitas, terwijl anderhalf miljard mensen te zwaar zijn.

De nationale overheden hebben de taak ervoor te zorgen dat er genoeg voedsel beschikbaar is en zij moeten een gezond dieet promoten, zo is in Rome afgesproken.

Of registreer je om te kunnen reageren.