AlgemeenNieuws

Kanttekeningen bij grenswaarden stikstof

Den Haag – De Tweede Kamer zet kanttekeningen bij het voorstel om een grenswaarde voor de stikstofneerslag in natuurgebieden te hanteren bij de afgifte van Natuurbeschermingswetvergunningen (Nb-vergunningen).

Staatssecretaris Sharon Dijksma wil regelen dat bedrijfsontwikkeling waarvan het effect op gevoelige natuurgebieden binnen de perken blijft (1 mol stikstofneerslag per hectare per jaar) niet Nb-vergunningplichtig is.

De staatssecretaris heeft in haar voorstel  geregeld dat ze kan terugvallen op een strengere norm van 0,05 mol per hectare per jaar, als er weinig ruimte is.  De SGP-fractie in de Tweede Kamer vraagt zich af of die situatie zich al snel kan voordoen  in verschillende gebieden. Daarnaast begrijpt de SGP niet waarom er niet  wordt gewerkt met een gemiddelde depositie per hectare.  Als een bedrijf op 1 hectare in een gevoelig gebied  in een depositie veroorzaakt van meer dan 1 mol, maar over het gehele gebied gemiddeld minder dan 1 mol, dan nog is het bedrijf vergunningplichtig.

LTO Nederland kan zich in grote lijnen vinden in het voorstel van Dijksma.

Lees meer over het stikstofbeleid

Beheer
WP Admin