AlgemeenNieuws

Kamer akkoord met melkveewet

Den Haag – De Tweede Kamer heeft dinsdagmiddag in grote meerderheid ingestemd met de melkveewet (Wet verantwoorde groei melkveehouderij).

Ook de VVD ging akkoord. De VVD-fractie liet aantekenen dat de partij tegen de in de wet geschapen mogelijkheid is om met een algemene maatregel van bestuur de grondgebondenheid van de melkveehouderij te regelen.

De VVD heeft lang met het voorstel geworsteld, zegt woordvoerder Helma Lodders. “Uiteindelijk hebben we ingestemd, omdat we niet het risico willen lopen dat Nederland de derogatie voor de Nitraatrichtlijn verliest, als de wet niet zou worden aangenomen”, licht Lodders toe.

De woordvoerders van coalitiepartijen VVD en PvdA (Helma Lodders en Sjoera Dikkers) hebben eind vorige week nog met staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) overleg gevoerd over de wet. Vorige week vroeg VVD’er Lodders om uitstel van stemming, omdat haar fractie nog geen standpunt had kunnen bepalen.

Lodders had tijdens het debat over de wet aangekondigd dat ze haar fractie zou adviseren tegen de wet te stemmen als er aanvullende amendementen of moties zouden worden aangenomen, die de uitbreidingsmogelijkheden van de melkveehouderij te veel beperken.

Moties of wijzigingsvoorstellen van die strekking haalden het niet. De wet vraagt er echter om nadere regels te stellen om grondgebondenheid in enige mate te regelen. Hoe dat gaat gebeuren is nog de vraag. Feit is dat een Kamermeerderheid die grondgebondenheid nastreeft, met de VVD als uitgesproken tegenstander. “Dat debat gaan we straks voeren”, aldus Lodders

De wet kreeg steun van PVV, Bontes-Van Klaveren, CDA, ChristenUnie, SGP, VVD, PvdA, Van Vliet en de groep Kuzu/Östürk.

Bedrijven die worden overgenomen door familieleden tot en met de derde graad worden niet opeens met strenge mestverwerkingseisen geconfronteerd. Een wijzigingsvoorstel van die strekking kreeg een grote meerderheid.

Het wetsvoorstel is dinsdag meteen naar de Eerste Kamer gestuurd waardoor het in de planning van de senaat nog voor het einde van het jaar behandeld zou kunnen worden.

Beheer
WP Admin