AlgemeenNieuws

RvS: Hedwigepolder moet onder water

Den Haag – De ontpoldering van de Hertogin Hedwigepolder mag doorgaan. Dit heeft de Raad van State woensdag besloten. Alle bezwaren tegen het rijksinpassingsplan van staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) waarin de ontpoldering is vastgelegd, zijn ongegrond verklaard.

De eigenaar van de polder, de Belg Gery de Cloedt, stichting Red Onze Polders en een aantal pachters hadden in totaal 35 bezwaren aangevoerd waarom de Hedwigepolder niet tot Natura 2000-gebied moest worden omgedoopt, ondanks de in het Schelde-akkoord vastgelegde afspraak hiertoe met België. Het belangrijkste argument van De Cloedt richtte zich erop dat het gewenste natuurtype, estuariene natuur, niet gerealiseerd zal worden. De Raad van State oordeelde echter dat Dijksma mocht stellen dat het rijksinpassingsplan zal bijdragen aan de uitbreiding van de getijdennatuur in het gebied. Tegen deze uitspraak kan geen beroep meer worden ingediend.

“Het is de zoveelste teleurstelling in deze zaak die al bijna tien jaar voortsleept”, aldus Hans Mieras, juridisch adviseur van Gery de Cloedt. De Cloedt zelf is in Amerika en niet beschikbaar voor een reactie. “Maar we hebben al meer gehoord dat de Hedwigepolder onder water moet. Voorlopig komt er geen druppel water in de polder.” De jurist noemt het dan ook slechts een verloren slag in een oorlog die nog lang niet gestreden is. De Raad van State is volgens hem bezweken onder de politieke druk die op het onderwerp rust. De volgende stap van De Cloedt wordt het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. Mieras onderzoekt de mogelijkheden om de zaak daar aan te kaarten, waarvoor een half jaar de tijd is.

Dijksma laat weten dat de uitspraak van de Raad van State duidelijkheid biedt in deze langlopende zaak. “Er zijn vele alternatieve plannen de revue gepasseerd en er is veel maatschappelijke beroering geweest. Nu ligt er definitief besluit om de Hedwige te gaan ontpolderen en kan daar een punt achter gezet worden.” Dijksma wil in nauwe samenwerking met de provincie Zeeland en Vlaanderen met de uitvoering van het plan aan de slag. Zij hoopt op korte termijn tot afspraken te komen met de eigenaar en pachters over de verwerving van hun rechten.

Onteigening lijkt hierbij echter onvermijdelijk. Te koop is de Hedwigepolder namelijk niet, en zal deze ook niet worden als het aan De Cloedt ligt. Om de 295 hectare grond te verwerven zal de overheid dan een onteigeningsprocedure moet starten.”Over de verkoop van de grond wordt niet onderhandeld,” zegt jurist Mieras zeer stellig. Een mogelijke onteigeningszaak kan nog jaren voortslepen. Op korte termijn zal de polder dan ook nog niet onder water staan.

Beheer
WP Admin