Home

Nieuws 577 x bekeken 1 reactie

Gebrek aan lievelingsvoedsel nekt bijen

Wageningen - De achteruitgang van bepaalde bijensoorten hangt rechtstreeks samen met de achteruitgang van de bloemen waar ze hun voedsel vandaan halen.

Wetenschappers dachten al langer in deze richting, maar Jeroen Scheper, bijenspecialist van het Wageningse Alterra, heeft bewijs gevonden voor deze theorie.

Scheper bestudeerde samen met collega's van de universiteiten van Leiden en Nijmegen het stuifmeel van bijen in museumcollecties. Op die manier brachten ze in kaart bij welke bloemen en planten de verschillende bijensoorten hun voedsel het liefste haalden. Ze ontdekten dat er een verband is tussen de achteruitgang van bijensoorten en de achteruitgang van hun favoriete voedsel.

"Uit ons onderzoek kwam bijvoorbeeld naar voren dat soorten die het liefste vlinderbloemigen eten, nu minder voorkomen dan voor 1950'', aldus Scheper.

Dat vlinderbloemigen, zoals klaver, minder voorkomen dan vroeger, was al bekend. Wat het voorkeursvoedsel is van de verschillende bijensoorten, nog niet. Dat laatste leidden de onderzoekers af van het stuifmeel dat aan de museumbijenpootjes hing.

Volgens de onderzoekers kan de achteruitgang van de bijensoorten het beste gekeerd worden door specifieke bloemenmengsels te zaaien. "Nu worden er standaardbloemenmengsels gezaaid. Veel bijen profiteren hiervan, maar niet de bijen die het het hardst nodig hebben'', aldus Scheper. "Daarvoor moet je juist klaver, klokjes en korenbloemen zaaien.''

Eén reactie

  • farmerbn

    Als het niet uitmaakt welke kleur een koe heeft , maakt het ook niet uit wat voor een bij we hebben. Als we maar bijen hebben is toch goed genoeg? Als er geen korenbloemen meer zijn hoeven we toch ook geen bij te hebben die van korenbloemen houdt?

Of registreer je om te kunnen reageren.