AlgemeenNieuws

‘Driekwart familiebedrijven wil verkopen’

Amsterdam – Bijna driekwart van de eigenaren van familiebedrijven (72 procent) denkt na over de verkoop van zijn bedrijf. Een derde verwacht dat dit onderwerp binnen nu en vijf jaar aan de orde komt en een op de tien denkt binnen twee jaar een overname te kunnen realiseren.

Dit blijkt uit een woensdag gepresenteerd onderzoek door MarketResponse onder tweehonderd eigenaren van familiebedrijven. Het onderzoeksbureau keek vooral naar de ongeveer 70.000 bedrijven met tien tot tweehonderd medewerkers. Hiervan zouden er de komende vijf jaar 4.200 jaarlijks in de verkoop komen. Oudere ondernemers denken vaker na over verkoop dan jonge ondernemers, 85 procent van de ondernemers ouder dan 46 jaar geeft aan wel eens na te hebben gedacht over verkoop, aldus het rapport.

De helft van de ondernemers geeft aan dat de verkoopopbrengst belangrijk is voor de pensioeninvulling. Hoewel ruim twee derde van de ondernemers zegt een goed idee te hebben wat hun bedrijf waard is, valt op dat ze hun bedrijf hoger dan het marktgemiddelde waarderen, aldus het bureau. ,,De ondervraagde ondernemers waarderen hun bedrijf op gemiddeld 8,8 maal de jaarwinst. De ervaring leert dat de meerderheid van de mkb-bedrijven wordt verkocht tegen een waardering van vier tot zes keer de jaarwinst.”

Van de respondenten heeft 45 procent het bedrijf van familie overgenomen. ,,Van deze groep verwacht slechts de helft het bedrijf ook weer over te dragen aan een familielid. Naarmate de ondernemer ouder wordt, neemt deze verwachting sterk af.” Het familiebedrijf dat van generatie op generatie wordt overgedragen, blijkt hiermee een romantisch idee dat steeds minder realistisch lijkt naarmate men ouder wordt”, zegt Tom Beltman van Marktlink Fusies & Overnames, die het onderzoek liet uitvoeren.

MKB-Nederland herkent het beeld dat familiebedrijven niet meer als vanzelfsprekend overgaan in familiehanden. ,,Jongere mensen zijn ook steeds meer actief in andere sectoren. Ze zijn vaker hoog opgeleid en kiezen voor een andere loopbaan.” Volgens de ondernemersorganisatie staan er jaarlijks gemiddeld 15.000 mkb-bedrijven te koop, maar dat is inclusief heel kleine bedrijven.

Beheer
WP Admin