AlgemeenNieuws

Dijksma wijzigt melkveewet

Den Haag – Er komt een mogelijkheid om grondgebondenheid van de melkveehouderij wettelijk te borgen in de wet ‘Verantwoorde groei melkveehouderij.’

Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken heeft een voorstel gedaan om het wetsvoorstel te wijzigen.

Door de wijziging wordt het mogelijk om via een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) grenzen te stellen aan het percentage mestoverschot dat verwerkt wordt. Hiermee komt Dijksma tegemoet aan de wens vanuit de sector en de wens van de meerderheid van de Tweede Kamer om intensivering van de melkveehouderij door grondloze groei tegen te gaan.

In het huidige wetsvoorstel is het mogelijk dat melkveebedrijven na afschaffing van het melkquotum uitbreiden door de extra mestproductie bovenop de mestproductie in 2013 volledig te verwerken. De AMvB moet dit voorkomen door bijvoorbeeld een maximum te stellen voor het aandeel mestverwerking vaan de extra mestproductie.

“Ik onderschrijf het belang van het grondgebonden karakter van de melkveehouderij. Daarom heb ik ook al aan de Kamer aangekondigd een actiegerichte aanpak te willen uitwerken waarin vergaande afspraken worden gemaakt over stappen die het bedrijfsleven in de zuivelketen en de overheid gaan nemen om het grondgebonden karakter te behouden en te versterken. Met deze wetswijziging schep ik een basis om de grondgebondenheid ook wettelijk te verankeren”, aldus Dijksma.

Vertegenwoordigers van de sector reageren positief op het voorstel van Dijksma. “Dit biedt een opening voor het aanscherpen van het beleid. Het sluit aan bij de wensen van onze sector. Maar het is wel zaak dat er snel duidelijkheid komt voor de sector waar ze rekening mee moet houden”, aldus Piet Boer van de Nederlandse Zuivelorganisatie (NZO).

“We zijn blij dat de staatssecretaris met ons mee wil denken. Al hadden we natuurlijk liever gehad dat er  gelijk duidelijkheid zou zijn over hoe en wat. Die duidelijkheid moet er wel snel komen, zodat melkveehouders weten waar ze aan toe zijn”, zegt Kees Romijn van LTO Nederland.

Ook Hans Geurts (NMV) is positief, al had hij het liever gelijk in de wet geregeld en niet via een AMvB. “We willen dit jaar nog duidelijkheid.

Vertegenwoordigers van de zuivelsector en vanuit natuur- en milieuorganisaties lijken het eens te zijn over de wijze waarop de grondgebondenheid geregeld moet gaan worden. Ze pleiten voor het stellen van een grens aan de hoeveelheid fosfaat per hectare. NZO, LTO, NMV en NAJK willen de grens stellen op een overschot van maximaal 100 kilo fosfaat per hectare. Dat komt neer op een  veebezetting van maximaal vijf grootvee-eenheden (gve) per hectare.

De Tweede Kamer debatteert volgende week over het wetsvoorstel. De Partij voor de Dieren heeft gevraagd om uitstel van het debat, maar kreeg hiervoor geen meerderheid.

Beheer
WP Admin