Home

Nieuws 1142 x bekeken

Dagvaardingen in paardenvleesschandaal

Parijs - Het gerechtelijk onderzoek naar het paardenvleesschandaal, waar het op Cyprus gevestigde bedrijf Draap Trading van de Nederlander Jan Fasen bij betrokken is, is afgerond. Dat meldt het Franse parket.

Jan Fasen en vleeshandel Windmeijer worden gedagvaard. Ook twee oud-verantwoordelijken van Spanghero, destijds gevestigd in het Zuid-Franse Castelnaudary, moeten zich verantwoorden voor de rechtbank. Zij worden allen beschuldigd van oplichting en bendevorming, valsheid in geschrifte en gebruik van vervalste documenten. Het moet nog duidelijk worden of de zaak wordt behandeld via het strafrecht of het civielrecht.

Jan Fasen zou via zijn bedrijf Draap Trading 60 ton paardenvlees bij het Roemeense slachthuis Carmolimo hebben opgekocht en hebben geleverd aan Spanghero. Dat vlees dook vervolgens als rundvlees op in door Spanghero geproduceerde diepvriesmaaltijden. Vleeshandel Windmeijer wordt er door de onderzoeksrechters van verdacht vlees van Draap Trading te hebben doorverkocht aan Spanghero.

Volgens Carmolimo zou Draap Trading contracten met het Spanghero hebben. Het slachthuis staat zelf buiten verdenking. Volgens de Roemeense inspectiedienst heeft het vlees het abattoir van Carmolimo verlaten met het etiket 'paardenvlees'.

Begin vorig jaar werd duidelijk dat het Franse bedrijf Spanghero paardenvlees door zijn lasagne mengde als zijnde rundvlees. Het paardenvleesschandaal zorgde in heel Europa voor verontwaardiging. Het paardenvlees, zo'n 50.000 ton, kwam voornamelijk uit Oost-Europa en werd als rundvlees doorverkocht. In dertien landen werden zowat 4,5 miljoen bereidingen uit de handel gehaald.

Of registreer je om te kunnen reageren.