Home

Nieuws 1553 x bekeken 14 reacties

'Betrek boer meer bij debat over voedsel'

Amsterdam - Boer en tuinders krijgen bij de discussie over het voedselbeleid niet altijd de aandacht de ze verdienen, zegt staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken).

Dijksma sprak vrijdag op een bijeenkomst van de Groupe de Bruges bij de presentatie van een nieuwe website over het Europees landbouwbeleid.

"Het is van belang dat boeren zich vaker de vraag stellen wat de burger eigenlijk wil. Maar bij alle aandacht voor het voedselbeleid komt de aandacht voor de producent  op de achtergrond. Maar we moeten ons realiseren dat er geen voedselbeleid is zonder landbouwbeleid", aldus Dijksma.

De staatssecretaris benadrukte dat er uiteindelijk geen voedsel is, als er geen boeren zijn. "Zij worden in het debat te vaak weggedrukt. Maar om veranderingen te weeg te brengen heb je de primaire producent als schakel nodig. Er wordt te vaak over de boeren gesproken, en te weinig met de boeren."

Jos Lohman van de Youth Food Movement bevestigde de woorden van de staatssecretaris. Hij toont zich kritisch over het gemeenschappelijk landbouwbeleid, dat volgens hem leidt tot ongezonde voedselproductie en schade aan het milieu. "Maar we realiseren ons dat we uit de stad komen en misschien meer inzicht in de huidige stand van de landbouw nodig hebben." Daarom heeft zijn organisatie de uitnodiging van het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt met beide handen aangegrepen om met elkaar de discussie aan te gaan.

Laatste reacties

 • koestal

  consumenten uit de stad ,denken dat ze alles beter weten ! worden niet gehinderd door kennis of ervaring

 • piethermus1

  Hier scoort Dijksma punten bij mij... Een randstedelijke PVDA-er die dit standpunt uit en huldigt heeft het begrepen... Nu de rest van de randstad en de grachtengordeldieren nog... De niet boer-zijde burger heeft maar eens een keer te snappen dat er boeren nodig zijn... We zullen dit eens een keer goed uit moeten gaan leggen... En daar moeten wij bij zijn.... Neemt niet weg dat wij wel met goede en logisch begrijpbare argumenten moeten komen... En geen ingewikkelde flutargumenten... Ook moeten we de grachtengordelvooroordelen t.a.v. de landbouw onderuit halen. Neemt niet weg dat ook zij wel punten hebben waar wij als boeren naar moeten luisteren.

 • Mozes

  Dit standpunt van Dijksma is lijnrecht tegenovergesteld aan die van D66. Die partij zit werkelijk boordevol Randstedelijke arrogantie en kan alleen maar over boeren praten zonder ook maar iets van de boeren zelf serieus te nemen.

  Dijksma komt overigens niet uit de Randstad. Ze is geboren in Groningen, heeft gestudeerd in Enschede en woont in Enschede.

 • alco1

  Er zit toch een zinnetje in waarbij ik toch mijn bedenkingen heb.
  Het is van belang dat de boeren vaker de vraag stellen wat de burger wil.
  Dat staat haaks op de aanhef, dat de boeren niet de aandacht krijgen die ze verdienen.

 • auto35

  Dijksma geeft hier een een mooie voorzet. Proberen om goede artikelen in de bladen van de leesmappen te krijgen. Bereik je veel burgers mee.

 • Khalid en zijn maten

  Regelmatig een agrariër aan het woord in een Glossy die in Jip en Janneke taal verteld over zijn boerenbedrijf?

 • veldzicht

  Ook al komt Dijksma uit de PvdA en totaal niets met landbouw had,
  toch is ze nog niet zo verkeerd,ze is beter als Verburg(cda) en
  vAartsen (vvd) maar natuurlijk niet beter als Bleker.

 • Haarlemmermeer

  Piethermus# De mensen op de grachtengordel begrijpen over het algemeen wel redelijk wat de landbouw voorstaat. Het zijn de strebers die daar omheen wonen die het niet begrijpen. Alco# elke boer moet nadenken over hoe hij zijn bedrijf in de huidige maatschappij wil plaatsen. Daarbij rekening houdend dat je moet kijken naar de gehele samenleving en niet de 5% radicalen (Greenpeace, D66, etc)
  Dijksma doet het redelijk goed staat tussen burger en boer, precies zoals wij nodig hebben. Bleker en Verburg stonden te veel naast de boeren en van Aartsen was een en al randstedelijke industriële arrogantie.

 • alco1

  Martien. Er staat: 'Niet de aandacht krijgen die ze verdienen'.
  Kortom de mening van de burger wordt gevormd door de 'radicalen'.
  Dit rijmt niet met de woorden: 'Dat de boer zich vaker de vraag moet stellen wat de burger wil'.

 • maatje 1904

  de burger wil alleen gratis voedsel en 5 maal per jaar op vakantie en een baan die je met je 100 nog wel kunt doen.

 • piethermus1

  @Alco1 Zelf vind ik er geen tegenstrijdigheid in zitten, omdat je als producent wel moet willen produceren waar vraag naar is. De burger mag best wat vragen, zo lang als dat realistisch is. En daarvoor zullen wij boeren hen meer zelf moeten informeren en daarbij goede steekhoudende argumenten nodig hebben.

 • auto35

  Bekijk #5 en #6 nog een keer. Wil je de burger bereiken, moet je daar zijn.

 • piethermus1

  Inderdaad actiever de pers opzoeken... Zelf proberen...

 • veldzicht

  @piethermus #11,de burger mag best wat vragen ,maar als je niet meer geld uit wil geven voor ,n lada mag je niet verwachten dat je de kwaliteit
  van een Mercedes krijgt,zo is het met het voedsel ook van alles eisen maar betalen ho maar.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.