AlgemeenNieuws

‘Betrek boer meer bij debat over voedsel’

Amsterdam – Boer en tuinders krijgen bij de discussie over het voedselbeleid niet altijd de aandacht de ze verdienen, zegt staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken).

Dijksma sprak vrijdag op een bijeenkomst van de Groupe de Bruges bij de presentatie van een nieuwe website over het Europees landbouwbeleid.

“Het is van belang dat boeren zich vaker de vraag stellen wat de burger eigenlijk wil. Maar bij alle aandacht voor het voedselbeleid komt de aandacht voor de producent  op de achtergrond. Maar we moeten ons realiseren dat er geen voedselbeleid is zonder landbouwbeleid”, aldus Dijksma.

De staatssecretaris benadrukte dat er uiteindelijk geen voedsel is, als er geen boeren zijn. “Zij worden in het debat te vaak weggedrukt. Maar om veranderingen te weeg te brengen heb je de primaire producent als schakel nodig. Er wordt te vaak over de boeren gesproken, en te weinig met de boeren.”

Jos Lohman van de Youth Food Movement bevestigde de woorden van de staatssecretaris. Hij toont zich kritisch over het gemeenschappelijk landbouwbeleid, dat volgens hem leidt tot ongezonde voedselproductie en schade aan het milieu. “Maar we realiseren ons dat we uit de stad komen en misschien meer inzicht in de huidige stand van de landbouw nodig hebben.” Daarom heeft zijn organisatie de uitnodiging van het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt met beide handen aangegrepen om met elkaar de discussie aan te gaan.

Beheer
WP Admin