Home

Nieuws 618 x bekeken

Australië en China sluiten handelsdeal

Canberra – Australië en China hebben een vrijhandelsverdrag gesloten.

Het betreft een zeldzaamheid: China sloot nog maar weinig vrijhandelsverdragen en geen enkele was zo diepgaand als deze. Australië verwacht door de deal meer zuivel, rundvlees, wol en wijn uit te voeren.

China verlaagt haar invoertarieven voor zuivel de komende vier tot elf jaar tot 20 procent. Vergelijkingen zijn moeilijk maar Australië zegt dat haar zuiveldeal ten minste zo goed is als de deal die Nieuw-Zeeland in 2008 met China sloot. Wat betreft rundvlees zullen invoertarieven de komende negen jaar met 12 tot 25 procent omlaag worden gebracht. De wijntarieven dalen de komende vier jaar 14 tot 20 procent.

Wellicht minder in het oog springend: wol mag voortaan heffingsvrij naar China. De export van levende dieren worde verlaagd met 10 procent in de komende vier jaar. Voor andere landbouwproducten zijn geen harde afspraken gemaakt. Wat betreft suiker, tarwe, katoen en rijst is wel afgesproken dat over drie jaar opnieuw zal worden gekeken naar de heffingen.

Binnen het verdrag is afgesproken dat voor Chinese directe investeringen tot een bedrag van omgerekend €753 miljoen in Australië geen speciale toestemming van de Foreign Investment Review Board (FIRB) vergt. FIRB kan op vaag omschreven 'strategische gronden' investeringen of overnames verbieden. Daarmee krijgt China als investeerder eenzelfde positie in Australië als de VS en Japan.

Eerder ontstond in Australië weerstand toen Chinese bedrijven probeerden landbouwgrond in Australië te kopen.

China is reeds de belangrijkste handelspartner van Australië. Het land sloot eerder vrijhandelsdeals met twee serieuze landbouwproducenten: Chili en Nieuw-Zeeland maar beperkte zich verder tot deals met landen als IJsland, Singapore en Zwitserland.

Of registreer je om te kunnen reageren.