AlgemeenNieuws

Agrifirm Feed-directeuren weg ondanks goed resultaat

Apeldoorn – Algemeen directeur Wim Maaskant, financieel directeur Onno Jacobs en het hoofd personeelszaken van Agrifirm Feed zijn niet opgestapt maar ontslagen. De ontslagen zijn opmerkelijk, want financieel presteert Agrifirm Feed volgens plan, terwijl de resultaten van andere onderdelen van de coöperatie wel sterk onder druk staan.

Dat zeggen bronnen dichtbij de onderneming. Maaskant en Jacobs werkten nauw samen, maar Jacobs werd enkele dagen na Maaskant pas ontslagen. Beide willen alleen kwijt dat het ontslag plotseling was. De ontslagen kwamen voor mensen binnen de organisatie als verrassing en zonder duidelijke verklaring.

Een woordvoerder van Agrifirm Group, waar Agrifirm Feed onderdeel van uitmaakt, zegt dat resultaten bij het voerbedrijf zich volgens plan ontwikkelen. Bronnen stellen dat Agrifirm Feed, Agrifirm Plant en  Nuscience, dat premixen en speciaalvoer maakt,

in totaal tientallen miljoenen euro’s in het zwart staan. Omdat andere werkmaatschappijen verlieslatend zijn, communiceerde Agrifirm Group volgens bezoekers van een ledenvergadering in september dat het in 2014 mogelijk op een nulresultaat afstevent.
Agrifirm Group teert in dat scenario bij een gelijkblijvend ledenvoordeel in op eigen vermogen. Agrifirm Group ontkent dit maar zegt desgevaagd alleen dat de winst lager ligt dan vorig jaar (€20 miljoen). Agrifirm heeft het zwaar in de markt voor co-producten terwijl de mengvoerbedrijven in het buitenland, die niet onder Agrifirm Feed vallen maar direct worden aangestuurd door de hoofddirectie, lijden onder problematische debiteuren.
Agrifirm ontsloeg eerder dit jaar de directeur van Agrifirm in Duitsland, Herman ter Haar, en bracht het management van de plantaardige activiteiten in Duitsland terug naar Nederland. De directeur van een andere grote werkmaatschappij, Drees Beekman van Agrifirm Plant, vertrok in mei uit eigen beweging.

Beheer
WP Admin