Home

Nieuws 10749 x bekeken 11 reacties

Agrifirm Feed-directeuren weg ondanks goed resultaat

Apeldoorn – Algemeen directeur Wim Maaskant, financieel directeur Onno Jacobs en het hoofd personeelszaken van Agrifirm Feed zijn niet opgestapt maar ontslagen. De ontslagen zijn opmerkelijk, want financieel presteert Agrifirm Feed volgens plan, terwijl de resultaten van andere onderdelen van de coöperatie wel sterk onder druk staan.

Dat zeggen bronnen dichtbij de onderneming. Maaskant en Jacobs werkten nauw samen, maar Jacobs werd enkele dagen na Maaskant pas ontslagen. Beide willen alleen kwijt dat het ontslag plotseling was. De ontslagen kwamen voor mensen binnen de organisatie als verrassing en zonder duidelijke verklaring.

Een woordvoerder van Agrifirm Group, waar Agrifirm Feed onderdeel van uitmaakt, zegt dat resultaten bij het voerbedrijf zich volgens plan ontwikkelen. Bronnen stellen dat Agrifirm Feed, Agrifirm Plant en  Nuscience, dat premixen en speciaalvoer maakt,

in totaal tientallen miljoenen euro's in het zwart staan. Omdat andere werkmaatschappijen verlieslatend zijn, communiceerde Agrifirm Group volgens bezoekers van een ledenvergadering in september dat het in 2014 mogelijk op een nulresultaat afstevent.
Agrifirm Group teert in dat scenario bij een gelijkblijvend ledenvoordeel in op eigen vermogen. Agrifirm Group ontkent dit maar zegt desgevaagd alleen dat de winst lager ligt dan vorig jaar (€20 miljoen). Agrifirm heeft het zwaar in de markt voor co-producten terwijl de mengvoerbedrijven in het buitenland, die niet onder Agrifirm Feed vallen maar direct worden aangestuurd door de hoofddirectie, lijden onder problematische debiteuren.
Agrifirm ontsloeg eerder dit jaar de directeur van Agrifirm in Duitsland, Herman ter Haar, en bracht het management van de plantaardige activiteiten in Duitsland terug naar Nederland. De directeur van een andere grote werkmaatschappij, Drees Beekman van Agrifirm Plant, vertrok in mei uit eigen beweging.

Laatste reacties

 • dommelje

  hoe doet for farmers dat toch nemen ze weer een bedrijf over en chv blijft maar ploeteren

 • farmerbn

  Gewoon heel saai alleen maar in Nederland werken. Wat is daar mis mee? Geldt voor agrifirm maar ook voor vion , klm ,crv delta en vele andere.

 • dommelje

  is niks mis mee wel als je verlies draait

 • joannes

  Laat me raden! Wordt klaargestoomd voor een fusie met Nutreco onder SHV flag. Een Dominate Markt positie wereldwijd met eigen R&D in een groeiende Wereldmarkt! Concentratie van capaciteit in een cyclische moeilijke commodities markt!

 • koestal

  het ene bedrijf draait veel winst terwijl het andere bedrijf weer verlies draait,dus saneren is de oplossing

 • dhvanmeerveld

  De dochterondenemingen buiten de core business om hebben volgens mij ook jaren achtereen een substantieel deel van de winst uitgemaakt.
  Niet in paniek raken als het een jaar wat minder is.

 • Jan Cees Bron

  Joannes, op zichzelf klinkt het niet gek als grote producenten van mengvoer en premixen en speciaalvoer samengaan om een totaal pakket aan te kunnen bieden aan de boer. Feit is natuurlijk wel dat Nutreco juist relatief recent afstand heeft genomen van mengvoer toen het Hendrix verkocht.

 • Elevage

  nee Jan Cees, dat totaal pakket van 1 leverancier lijkt me geen goed idee.
  Dan weet je zeker dat je als boer nog meer uitgeknepen wordt omdat er geen andere keus is. Beetje gezonde concurentie, lees keuze voor de boer is helemaal niet verkeerd.

 • Frank Favorit

  Wim Maaskant en Jacobs zijn toch al meer als 2 weken weg dus waarom dit oude nieuws nu nog vermelden zonder goede verklaring.

 • Jan Cees Bron

  Elevage: concurrentie is zeker gezond. Tegelijk is het wel zo dat als één leverancier meerdere diensten levert, de transactiekosten wat omlaag zouden moeten kunnen, in elk geval in theorie.

 • Jan Cees Bron

  Frank, ik heb voor een bericht gekozen omdat we nu weten dat het ontslag niet te maken heeft met slechte verkopen of cijfers bij Agrifirm Feed. Ik vind dat opmerkelijk. Daarnaast vond ik het gegeven dat Agrifirm Group als geheel op mindere resultaten uitkomt dan een jaar eerder, mogelijk zelfs een nulresultaat, wel relevant.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.