AlgemeenNieuws

Agribusiness scoort hoog in Quote 500

Amsterdam – Ook dit jaar is de agribusiness weer goed vertegenwoordigd in de Quote 500, de top van de 500 rijkste personen en 50 rijkste families in Nederland. Vooral de verwerkers, handelaren en retailers weten ondanks slechte prijzen in de landbouw een flink vermogen te vergaren binnen de agrarische sector, zo blijkt uit de editie 2014.

Opvallende nieuwkomers op de lijst zijn dit jaar de broers Edwin en Robin Vervaet op plaats 441, eigenaren van machinefabrikant Frans Vervaet, gespecialiseerd in bietenrooiers en mestinjecteurs. Hun vermogen wordt geschat op €44 miljoen. Adrie Murre, algemeen directeur bij TOP Onions, weet ook voor het eerst de lijst te behalen ondanks de boetes die het bedrijf van kartelautoriteit ACM kreeg. Hij is volgens Quote goed voor €38 miljoen en staat daarmee op de 492e plaats.

Daarnaast doen de agrarische familiebedrijven het goed in de Quote 500. De familie De Heus van De Heus Diervoeders staat op plaats 8 (€700 miljoen) en familie Salzer Levi van graanhandelshuis Nidera volgt op plaats 9 (€600 miljoen). De familie de Ruiter verkocht groentezadenbedrijf De Ruiter Seeds aan Monsanto en zou nu goed zijn voor een slordige €550 miljoen. Ook de kalfsvleesproducenten Van Drie boeren goed met de VanDrie Groep (15e plaats met €480 miljoen).

Wijnand Pon, eigenaar van Koepon, is net als in 2013 de rijkste persoon die actief is in de agrarische sector. Zijn vermogen zou €1,8 miljard bedragen, en daarmee staat hij op plaats 4. Hij wordt gevolgd door Jaap Vreugdenhil van Vreugdenhill Dairy Foods op plek 52 met €320 miljoen. Alexander van der Lely van Lely Industries behaalt normaal ieder jaar een hoge positie in de top 500, met de verdiensten aan de verkoop van onder andere melkrobots en andere landbouwmachines. Dit jaar verschuift hij naar de familielijst, waar hij met twee broers en een zus op de 18e plaats staat met een geschat vermogen van €410 miljoen.

Beheer
WP Admin