Home

Nieuws 4768 x bekeken 1 reactie

Windhoos beschadigt zes boerderijen

Zelhem – Zaterdag zijn de bewoners van circa zes boerderijen in de Achterhoek opgeschrikt door een windhoos. Bij melkveebedrijf Van Bommel vielen gaten in meerdere stalplafonds en de muur van een achterhuis met kalveren moest midden in de nacht worden gestut.

"Het duurde misschien een minuut of anderhalf, maar het was enorm beangstigend", aldus Rina van Bommel. Windhozen zijn in Nederland zeldzaam. In dit geval waren zelfs de regenwolken die over het land trokken en hier en daar leidden tot fikse plensbuien niet voorzien. De windhoos tussen Zelhem en Doetinchem veroorzaakte zaterdag aan het begin van de avond een ravage waarbij tientallen bomen omgingen en putdeksels en dakpannen door de lucht vlogen.
Circa zes boerderijen liepen schade op, aldus de gemeente Bronckhorst. Bij de boerderij van ex-aardappeltelers Henk en Jan Vreman stortte een derde van een schuur met werktuigen helemaal in. "Ik stond in de schuur en mag blij zijn dat ik niet in het ziekenhuis lig", aldus Henk. "Ik zag plots donkere wolken heel snel mijn kant op drijven. Ik stond toevallig in de enige hoek waar geen puin heen vloog."
De familie Van Bommel is volgens meerdere personen in de omgeving het zwaarst getroffen. Ze hebben een melkveebedrijf met 100 melkkoeien en 80 stuks jongvee. Rina van Bommel zat met haar zoon in de keuken toen het noodlot toesloeg. "We hoorden een donderend geluid en het begon steeds harder te waaien; echt onnatuurlijk."
We dachten: wat is dit nou? Het is niet iets waar je in Nederland rekening mee houdt." Rina ging met haar zoon naar één van de stallen, waar haar man bezig was. "Hij zwaaide meteen en riep: ga weg, ga weg, het is niet veilig!" Na een minuut of anderhalf was alles wel over. De chaos buiten was niet te overzien. Een muur van het achterhuis met de kalveren stond op instorten."
De ligboxenstal had gaten in het dak en de schuifdeur lag op de grond. Ook de deur van een nieuwe stal, vier jaar geleden neergezet, was weggeblazen, maar het gebouw hield het. De brandweer heeft 's nachts muren gestut, maar de kalveren zijn inmiddels toch verplaatst. Omdat door de vernietiging asbest is vrijgekomen, kan de financiële schade pas later worden onderzocht.

Eén reactie

  • Jan van het Zand

    Ja, zegt die boer: Heel de schuur stortte in, behalve daar waar ik stond. Dan heb je toch wel een bedankje te richten aan jouw bewaarengel.
    ' Lieve bewaarengel, ga zo door. Ik hou van je'. Zoiets.

Of registreer je om te kunnen reageren.