Home

Nieuws 1784 x bekeken 13 reactieslaatste update:3 okt 2014

WRR: landbouwbeleid moet voedselbeleid worden

Den Haag – Nederland moet het beleid gericht op voedselproductie verschuiven van een landbouwbeleid naar een voedselbeleid. Dat vindt de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR).

"Het Nederlandse beleid heeft zich lange tijd vooral gericht op het verhogen van de productiviteit van de landbouw, het verzekeren van voedselveiligheid en het bevorderen van de export. Het is daarin nog altijd succesvol. De veranderingen in de mondiale voedselvoorziening vragen echter om een heroriëntatie van beleid", aldus WRR.

De Raad adviseert de regering om een voedselstrategie te ontwikkelen die niet alleen gericht is op de productie, maar ook op de consumptie. Hierin moet aandacht zijn voor ecologische houdbaarheid, volksgezondheid en robuustheid van voedselproductie. WRR constateert dat de voedselvoorziening tegen ecologische grenzen aanloopt, zeker met de groeiende voedselbehoefte. Op het gebied van volksgezondheid ziet WRR vooral risico's in het antibioticagebruik in de veehouderij en een ongezond dieet dat risico's voor de volksgezondheid met zich mee brengt.

In de voedselvisie zou volgens WRR ook aandacht moeten zijn voor de robuustheid van het voedselsysteem, waarbij de voedselproductie in staat is om schokken op te vangen door het bevorderen van variatie in gewassen en spelers en een goed beheer van natuurlijke hulpbronnen.

Bij de nieuwe voedselstrategie moet rekening worden gehouden met de veranderde machtsverhoudingen in de voedselketen. In het verleden waren vooral de landbouw, overheid en kennisinstituten belangrijk voor het bepalen van het voedselbeleid. Nu spelen consumenten, supermarkten, maatschappelijke organisaties en agribusinessbedrijven als zaaizaad- en veevoerbedrijven en belangrijkere rol. Hierdoor moet het beleid zich ook meer richten op deze spelers, vindt WRR, die het rapport donderdag heeft aangeboden aan staatssecretaris Sharon Dijksma (landbouw).

Staatssecretaris Dijksma reageert: "Het kabinet werkt samen met het bedrijfsleven, onderzoekers en consumenten dag in dag uit aan oplossingen voor de uitdagingen in onze voedselproductie en consumptie. De WRR werpt met dit rapport de juiste vragen en dilemma's op. Wij gaan daar verder mee aan de slag en komen snel met een kabinetsreactie op het rapport." Ze wijst erop dat het voedseldebat leeft in de samenleving en dat het goed is dat de discussie met dit WRR-rapport verder gevoerd kan worden.

Laatste reacties

 • Ferm

  Nu dan alle landbouwsectoren min of meer in de greep van de banken zitten, is blijkbaar de tijd rijp om van richting te veranderen. Nu de richting van productieverhoging redelijk uitgemolken is, komt men aan met een nieuwe richting, om daarmee de periferie weer van nieuwe inkomsten te voorzien. Ben benieuwd wat het komende beleid voor de boeren in petto heeft, want doorploegen moet ie nu wel.

 • bbuizer

  Zie over gewenst beleid ook het interview met mij in de komende Ekoland 10/2014: 'Juist kleinschalige landbouw kan de wereld voeden; Financierbaarheid kleinschalige landbouw'.

 • VET010

  Dat wordt honger leiden, de kleinschalige extensieve veeteelt produceert 65% van de CO2 uitstoot.

 • w v gemert

  Wat een berg onzin. Wij , de Nederlandse varkenshouderij zijn de beste van de wereld op bijna alle fronten, ook bij antibiotica gebruik. Waarschijnlijk zijn de schrijvers van dit soort rapporten (looptijd van dit soort rapporten zijn meestal langer dan een jaar ) niet op de hoogte of zijn de laatste ontwikkelingen/ resultaten niet verwerkt.

 • minasblunders1

  Wageningse berekeningen, VET010? Geen enkel geloof aan hechten!

 • Mozes

  Je slaat de plank mis @bbuizer. Kleinschalige landbouw gaat gepaard met een laag welvaarts niveau. De rest van de wereld wil hetzelfde welvaartsniveau als de Westerse wereld. Dit dwingt de hele wereld tot grootschalige efficiënte landbouw.
  Internationaal wordt inmiddels ingezien dat het bevorderen van kleinschalige landbouw in Afrika de armoede in stand heeft gehouden.

 • koestal

  Dijksma verschuift het naar natuurbeleid

 • gjcamps

  Ja koestal, geen landbouw beleid maar voedsel en natuur. Voedsel is er in overvloed dus verder investeren in natuur zal het wel worden.

 • aarthamstra1

  WRR je vergeet de MULTINATIONALS die het zelfs voor elkaar krijgen FURAZOLIDON ongestraft te gebruiken als bestrijdingsmiddel . Die de overheid dwingt tot zwijgplicht als de multinational het niet aan staat.
  MKB, boeren iedereen gecontroleerd en de Multinational kan ongestraft rotzooien.

 • pinkeltje

  Mooie vergadertaal. Klinkt alsof er straks wol tekort is om de geitenwollen sokken van te breien. De voedselvoorziening loopt tegen ecologische grenzen aan door groeiende behoefte aan voedsel. Kan de eindeloze groei van de bevolking niet eens een keer ter discussie worden gesteld in plaats van de groei van de bedrijven?

 • poldes

  heeft RFC ook niet een leerstoel of iets dergelijks in Wageningen?
  nog meer beleid voor deze spelers; die meer cash hebben als verschillende overheden , en zich gedragen in ketens om de primaire sector te dwingen om voor hen door het vuur te moeten om tegen soms lager als wereldprijs grondstoffen voor hen te produceren.
  je zou het bijna begrijpen.

 • Henk Tennekes

  Staatssecretaris Dijksma zakt met haar uitspraken volledig door het ijs als ze zelfs niet bereid is een aangenomen Tweede Kamer motie voor een nationaal verbod op neonicotinoiden uit te voeren. Wat hebben aan al die praatclubjes als het landbouwbeleid in de praktijk ondergeschikt wordt gemaakt aan economische belangen?

 • alco1

  Niks. Ik zou al die praatclubjes maar opdoeken.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.