Home

Nieuws 646 x bekeken

Vooruitgang TPP, geen deal VS en Japan

Melbourne – Bij onderhandelingen die moeten leiden tot een ambitieus handelspact voor landen rond de Stille Oceaan is significante vooruitgang geboekt. Dat heeft de Australische minister voor handel Andrew Robb bekendgemaakt. Tegelijk bleef een voor het pact belangrijke deal tussen de Verenigde Staten en Japan vooralsnog uit.

In totaal onderhandelen twaalf landen over deelname aan het Trans-Pacific Partnership (TPP). Het verdrag verbindt erg verschillende economieën, aldus Robb. Zo hebben Australië, Nieuw-Zeeland, Chili en Canada grote offensieve belangen in de landbouw, terwijl de VS naast grote agrarische belangen ook grote industriële belangen kent.
Vietnam, Maleisië, Mexico en Peru hebben eveneens een behoorlijk gemengde economie, terwijl Japan met name in de hightech-industrie en de zware industrie grote offensieve belangen heeft, Singapore een stadstaat is zonder grote binnenlandse productiebasis en Brunei bijzonder klein is, maar wel een grote olie-exporteur.
"Er heerst echt een gevoel dat we binnen het bereik van de finish zijn en de prijs oogt erg aantrekkelijk", aldus Robb. "We zien een bereidheid moeilijke beslissingen te nemen." Belangrijk probleem is dat Japan en de VS het tijdens de onderhandelingen in het Australische Melbourne opnieuw niet eens zijn geworden.
De Amerikaanse president Barack Obama heeft TPP naast een handelsverdrag met de EU tot kernpunt van zijn economische beleid gemaakt. Obama wil dat de VS meer betrokken raakt bij de snelle economische ontwikkeling in grote delen van Azië. Obama zei eerder te hopen dat TPP voor het einde van 2014 wordt afgerond.
Japan beschermt traditioneel zijn landbouwmarkten met torenhoge importtarieven en zware kwaliteitseisen. De VS wil dat de muur geslecht wordt, ook omdat Japan ook onderhandelt met concurrenten, zoals de EU, over een vrijhandelsverdrag. De Japanse minister van economie Amari Akira zei na afloop van de onderhandelingsronde dat er nog 'geen vooruitzicht op een deal over markttoegang' is.

Of registreer je om te kunnen reageren.