Home

Nieuws 457 x bekeken

Voedingsmiddelen in september 0,1 procent goedkoper

Den Haag - Voedingsmiddelen waren in september 0,1 procent goedkoper dan vorig jaar september. De inflatie is in september gedaald naar 0,9 procent. In augustus was dit nog 1 procent. In de eerste drie kwartalen van 2014 komt de inflatie gemiddeld uit op 1 procent. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

De grootste prijsdalingen ten opzichte van een jaar geleden vielen te noteren bij de categorieën fruit (-2,5 procent) en groenten en aardappelen (-4,5 procent). De categorie melk, kaas en eieren was 5,8 procent duurder in vergelijking met september 2013.

Ten opzichte van augustus 2014 zijn de prijzen van voedingsmiddelen met 0,4 procent gedaald. De prijsdaling was het hoogst in de categoriën olie, boter en margarine (-2,7 procent) en groenten en aardappelen (-0,9 procent). fruit was 1,1 procent duurder ten opzichte van de voorgaande maand.

De Nederlandse inflatie volgens de Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex (HICP) is in september uitgekomen op 0,2 procent. Dat is iets lager dan het gemiddelde van 0,3 procent in de eurozone. Volgens de ECB is er sprake van prijsstabiliteit als de inflatie onder, maar dichtbij, 2 procent ligt. De inflatie in de eurozone ligt nu al een jaar onder de 1 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.