AlgemeenNieuws

Vlaamse boeren krijgen code rood

Brussel – 135 Vlaamse boeren zijn opgeschrikt door een ‘code rood’-brief die zij hebben ontvangen. Hun bedrijven zorgen voor te veel stikstofneerslag op nabijgelegen natuurgebieden, waardoor het verkrijgen van een nieuwe milieuvergunning uitgesloten zou zijn.

Dat meldt het Vlaamse landbouwmedium Vilt. Een aantal boeren in de Vlaamse provincie Limburg hebben een actiegroep opgericht en gaan in protest bij het Grondwettelijke Hof. Zij vrezen te moeten stoppen met boeren wanneer hun huidige milieuvergunning eindigt. Daarnaast zijn ze bang dat hun bedrijf onverkoopbaar is, omdat de nieuwe eigenaar dan ook eerst een milieuvergunning zal moeten aanvragen om vee op het bedrijf te mogen houden. Het Vlaamse agentschap voor natuur en bos heeft gezegd naar oplossingen te gaan zoeken en laat weten dat er tot 2016 in ieder geval geen vergunningen worden ingetrokken.

Er zijn ook boeren die naast code rood een brief met code oranje hebben ontvangen. Alleen in Limburg zijn dit er al tweehonderd. Bij deze bedrijven is ook een te hoge stikstofdepositie gesignaleerd, maar hier is het probleem mogelijk nog te verhelpen. Vooral melkveebedrijven hebben de codes rood en oranje gekregen. Bij varkens- en pluimveehouderijen zorgen de luchtwassers voor een vermindering van de stikstofuitstoot, maar moderne open melkveestallen lenen zich hier niet voor.

Beheer
WP Admin