AlgemeenNieuws

Vion: banken geen rol bij aanstelling Schat

Boxtel – De financiers van Vion hebben formeel geen rol gespeeld bij de aanstelling van Sipko Schat als voorzitter van de Raad van Commissarissen van Vion Food. Dat stelt een woordvoerder van het vleesbedrijf. Schat volgt Hans Huijbers op.

Schat was voorheen topbestuurder bij Rabobank maar moest weg vanwege het Libor-schandaal. Ook een andere nieuwe commissaris heeft een duidelijke link met de bank.

Het hoofdbestuur van Rabobank accepteerde aanvankelijk het aanblijven van Schat, die onder meer verantwoordelijk was voor de sterk agrarische internationale activiteiten van de coöperatieve bank. Maar de regionale Rabobanken eisten zijn vertrek. Schat was niet direct betrokken bij fraude met de Libor- en Euribor-rentes, maar wel eindverantwoordelijk. Schat is volgens Vion geselecteerd door de Raad van Commissarissen zelf.

Vion stelt dat ZLTO alle benoemingen moeten goedkeuren maar dat de banken hierin ‘formeel geen rol hebben’. Rabobank is hoofdfinancier van Vion, dat zich vanwege financiële problemen in bijzonder beheer bevindt. Topman Michiel Herkemij van Vion probeerde de afgelopen maanden vergeefs met plannen uit bijzonder beheer te komen.

Ook de tweede nieuwe commissaris die wordt aangesteld, Cees van Rijn, heeft een duidelijke link naar de Rabobank. Van Rijn was van 2001 tot en met 2011 financieel topman van Nutreco. Hij werkte in die periode nauw samen met CEO Wout Dekker, die tegenwoordig voorzitter is van de Raad van Commissarissen van Rabobank.

Beheer
WP Admin