AlgemeenNieuws

Veel lidstaten behouden gekoppelde steun in GLB

Den Haag – Veel Europese lidstaten houden gekoppelde inkomenssteun voor specifieke sectoren als de vleesveehouderij, kalverhouderij en de zetmeelteelt.

Dat blijkt uit een analyse van de wijze waarop lidstaten invulling geven aan het nieuwe Europees gemeenschappelijk landbouwbeleid, GLB.

Terwijl Nederland de gekoppelde steun volledig heeft afgebouwd, behouden landen als Frankrijk, België, Polen, Spanje en Italië veel gekoppelde steun. De vleesveesector en de kalverhouderij zijn de sectoren die het meest ondersteund worden. Veel lidstaten geven daarnaast ook steun aan de zuivelsector, de teelt van eiwitrijke gewassen, suikerbieten, vlas, granen en groente en fruit. Per stuk vleesvee krijgt een Franse boer nog altijd €187, een Poolse boer krijgt € 70 per dier en tot €400 per hectare suikerbieten of zetmeelaardappelen en €200/ha voor vlas en hennep.

Nederland, Denemarken en Duitsland geven geen gekoppelde steun meer. De concurrentiepositie van Nederlandse zetmeeltelers, kalverhouders en vleesveehouders dreigt achteruit te gaan ten opzichte van ondernemers in andere lidstaten van de EU. LTO-voorzitter Albert Jan Maat spreekt zijn zorgen hier over uit. “De gekoppelde steun is niet fraai voor de Europese gemeenschappelijke markt”, aldus Maat.

Door de weg naar een gelijke hectarepremie per hectare gaan met name de kalversector en de zetmeelaardappelteelt fors achteruit op inkomenssteun. Staatssecretaris Sharon Dijksma heeft ter compensatie €10 miljoen voor de kalverhouderij en €2 miljoen voor de zetmeelteelt gereserveerd om de sector beter bestendig te maken tegen de nieuwe situatie.

Beheer
WP Admin