Home

Nieuws 2101 x bekeken 3 reacties

Veel lidstaten behouden gekoppelde steun in GLB

Den Haag – Veel Europese lidstaten houden gekoppelde inkomenssteun voor specifieke sectoren als de vleesveehouderij, kalverhouderij en de zetmeelteelt.

Dat blijkt uit een analyse van de wijze waarop lidstaten invulling geven aan het nieuwe Europees gemeenschappelijk landbouwbeleid, GLB.

Terwijl Nederland de gekoppelde steun volledig heeft afgebouwd, behouden landen als Frankrijk, België, Polen, Spanje en Italië veel gekoppelde steun. De vleesveesector en de kalverhouderij zijn de sectoren die het meest ondersteund worden. Veel lidstaten geven daarnaast ook steun aan de zuivelsector, de teelt van eiwitrijke gewassen, suikerbieten, vlas, granen en groente en fruit. Per stuk vleesvee krijgt een Franse boer nog altijd €187, een Poolse boer krijgt € 70 per dier en tot €400 per hectare suikerbieten of zetmeelaardappelen en €200/ha voor vlas en hennep.

Nederland, Denemarken en Duitsland geven geen gekoppelde steun meer. De concurrentiepositie van Nederlandse zetmeeltelers, kalverhouders en vleesveehouders dreigt achteruit te gaan ten opzichte van ondernemers in andere lidstaten van de EU. LTO-voorzitter Albert Jan Maat spreekt zijn zorgen hier over uit. "De gekoppelde steun is niet fraai voor de Europese gemeenschappelijke markt", aldus Maat.

Door de weg naar een gelijke hectarepremie per hectare gaan met name de kalversector en de zetmeelaardappelteelt fors achteruit op inkomenssteun. Staatssecretaris Sharon Dijksma heeft ter compensatie €10 miljoen voor de kalverhouderij en €2 miljoen voor de zetmeelteelt gereserveerd om de sector beter bestendig te maken tegen de nieuwe situatie.

Laatste reacties

 • .....

  Dit is het gelijke speelveld van Europa

 • gjcamps

  Ja de ene iets meer gelijk dan de andere boer. Snel opdoeken die EU en al die verziekende subsidies. Dat er subsidie gegeven wordt op nieuwe producten in opkomende landen is prima. Het afpakken van kapitaal middels belastingen en subsidieren van je toekomstige concurrenten binnen een gezamelijke EU markt is niet fair. Niet alleen de landbouw maar ook industrie en luchtvaart. Voorbeeld KLM-Schiphol vs Ryan Air op vliegveld Weeze. Tot hoe ver mag je politici laten gaan om marktwerking te beinvloeden? Of is het toch machstmisbruik om eigen zaken door te drukken?

 • jan67

  snap het eens mensen we MOETEN hier weg nederland geeft niks om zn boeren die achterlijke linkse bende denkt dat ze van wind kunnen leven maar na de boeren zullen ook de multinationals uit dit kut land vertrekken
  !!!

Of registreer je om te kunnen reageren.