Home

Nieuws 676 x bekeken

VS wil Japanse landbouwmarkt openbreken

Washington - Na vier dagen onderhandelen denken de Verenigde Staten erin te slagen de Japanse landbouwmarkt open te breken. De VS vindt het openstellen van de Japanse markt voor onder meer rundvlees, varkensvlees, zuivel en suiker een voorwaarde voor Japanse deelname aan een handelspact voor twaalf landen rond de Stille Oceaan, TPP genoemd.

Vorige maand liepen gesprekken tussen Amerikaanse en Japanse onderhandelaars nergens op uit. Japan verweet de Amerikaanse onderhandelaars alleen eisen te stellen en niet tot compromis bereid te zijn. Andersom zei de Amerikaanse hoofdonderhandelaar dat de VS maar één groot offensief belang ziet in Japan: de landbouwexport.
De doorgaans niet erg efficiënte Japanse landbouw wordt verdedigd met soms torenhoge importtarieven en stringente eisen op het gebied van voedselveiligheid en kwaliteit. Japan wijst erop niettemin de grootste importeur van voedsel wereldwijd te zijn.
Het onderwerp ligt gevoelig in Japan, dat na de Tweede Wereldoorlog meerdere hongerwinters meemaakte. Bovendien bedong de VS het behoud van importtarieven voor auto's, een markt waar Japan veel te winnen heeft. De Japanse premier Shinzo Abe sprak woensdag met de Amerikaanse president Barack Obama over TPP en committeerden zich daarbij aan TPP.
Toponderhandelaars zullen volgende week in Australië opnieuw rond de tafel gaan zitten. Ze doen dat aan de vooravond van een ministeriële top over TPP. Een uiteindelijke deal moet worden gesloten tijdens een top van de Asia Pacific Economic Cooperation, een economisch overleg van vooral Aziatische landen, in Beijing.
TPP kan in potentie de grootste vrijhandelszone ter wereld vormen. Naast de VS en Japan doen onder meer Australië, Nieuw-Zeeland, Canada, Vietnam, Maleisië, Chili, Peru en Mexico mee aan onderhandelingen. Zuid-Korea en Taiwan toonden eind 2013 interesse en overwegen deelname.

Of registreer je om te kunnen reageren.