Home

Nieuws 826 x bekeken

Rousseff wint Braziliaanse verkiezingen

Brasilia – Zittend president Dilma Rousseff van de Arbeiderspartij heeft met 52 procent van de stemmen de Braziliaanse presidentsverkiezingen gewonnen. Ze versloeg senator Aécio Neves die met name in enkele sterke agrarische staten in het Zuiden en het hart van Brazilië de meerderheid van stemmen kreeg.

Het hoofd van de machtige agrarische belangengroep CNA wordt mogelijk landbouwminister onder Rousseff. Neves lag bij veel boeren goed: hij beloofde belastingen te verlagen en vereenvoudigen, het aantal ministeries te verkleinen en private investeringen aan te trekken om de infrastructuur te verbeteren. Een gebrekkige infrastructuur is de laatste jaren toenemend een concurrentienadeel geworden in bijvoorbeeld de soja-export. In buurland Argentinië kan de soja veel goedkoper en sneller naar havens vervoerd worden.
Hoewel de politica haar politieke loopbaan begon als gemeentelijk secretaris voor landbouw in de miljoenenstad Porto Alegre, heeft het landbouwbeleid van Rousseff de laatste jaren kritiek geoogst. Rousseff raakte de suikersector hard door de prijs van brandstof te drukken, waardoor de bio-ethanolsector ernstig in de problemen kwam.
Toch werd Rousseff gesteund door de bekendste boer van Brazilië, sojakoning en senator Blairo Maggi, die voorspelde dat Neves 'als eerste de landbouw zal opofferen op het altaar van economische groei'. Ook werd ze gesteund door  Kátia Abreu, voorzitter van de belangrijkste agrarische belangenorganisatie, CNA.
Abreu is senator in de staat Tocantins en haar partij, de PMDB,  levert vice-president jurist Michel Temer. Abreu wordt in Braziliaanse media genoemd als nieuwe minister van landbouw. In kringen van milieuactivisten verkreeg ze de bijnaam 'kettingzaagkoningin' vanwege haar weerstand tegen anti-ontbossingswetgeving.
In elk geval wacht Rousseff een zware taak. Toen de dochter van een Bulgaarse ingenieur in 2010 voor het eerst aantrad als president, realiseerde het land een economische groei van 7,5 procent. Nu is de groei tot nul gedaald terwijl de werkloosheid hardnekkig hoog blijft. Rousseff zal moeten werken met een senaat waarin vijftien politieke partijen actief zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.