AlgemeenNieuws

Regels antibiotica te star

Doetinchem – Het strikt vasthouden aan regels voor antibiotica toepassingen kan leiden tot een hoger gebruik van antibiotica. 70 procent van de dierenartsen verwacht dat door het strikt vasthouden aan de zogenoemde antibioticaformularia het gebruik hoger wordt in plaats van lager.

Dat meldt het vakblad Veehouder en Veearts op basis van een deze zomer uitgevoerde enquête onder praktiserende dierenartsen. In de antibioticumformularia zijn voorschriften vastgelegd over welk middel bij een bepaalde aandoening toegepast mag worden. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen de eerste-, tweede- en derdekeusmiddelen. Volgens de oktobereditie van het vakblad is een van de conclusies uit de enquête dat dierenartsen het verplicht starten van een behandeling met eerste keusmiddelen zien als reden voor een hoger gebruik op veebedrijven.

Formularia liggen in het verlengde van richtlijnen van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde en kunnen onderdeel uitmaken van een kwaliteitssysteem. Dat is nu het geval in onder meer IKB’s in de pluimveehouderij, varkenshouderij en kalverhouderij en de regelingen van de Stichting Geborgde Dierenarts. Binnen die systemen zijn de formularia leidend voor het voorschrijven van antibiotica en het opstellen van bedrijfsspecifieke behandelplannen.

Beheer
WP Admin