AlgemeenNieuws

Provincies financieren bezwarenmachine

Den Haag – De provincies Overijssel en Utrecht moeten samen ongeveer €345.000 aan dwangsommen uitbetalen aan Nijmeegse milieuorganisaties MOB en Vereniging Leefmilieu in juridische procedures tegen afgegeven Natuurbeschermingswetvergunningen (NB-vergunning) voor veehouderijen.

Daarmee vergroten de provincies de financiële armslag van de organisaties die via bezwarenprocedures de afgifte van NB-vergunningen aanvechten.

De provincies kwamen in november vorig jaar in de problemen, doordat  de Raad van State een streep zette door het salderingsbeleid waarbij de ammoniakproductie van reeds beëindigde bedrijven werd meegeteld in de saldering. Een groot aantal veehouderijbedrijven moest alsnog een NB-vergunning aanvragen. Daartegen werd bezwaar gemaakt door de milieuorganisaties, die vinden dat de provincies te weinig doen om voor stikstof kwetsbare natuur te beschermen. De provincies konden al die bezwaren niet tijdig afwerken, omdat het ingewikkeld is de vergunningprocedure zorgvuldig te doorlopen.

De milieucoöperatie MOB (Mobilisation for the Environment) en Vereniging Leefmilieu maakten gebruik van de Wet Dwangsom waarbij belanghebbenden de provincie (of gemeente of rijk) in gebreke kunnen stellen, als niet binnen de wettelijke beslistermijn (maximaal 12 weken) een besluit is genomen. De dwangsom kan oplopen tot maximaal €1.260 per zaak.

Overijssel heeft ruim €160.000 betaald aan dwangsommen in 150 zaken. Het merendeel daarvan (€125.000) kwam terecht bij de Vereniging Leefmilieu; de rest bij MOB. Beide organisaties hebben bij de provincie nog bezwaar aangetekend tegen de verdeling van de dwangsommen. De provincie heeft beide bezwaarschriften ongegrond verklaard. In de provincie Utrecht ging het in 2013 om 224 aanvragen voor een NB-vergunning, waarbij in 202 gevallen de provincie in gebreke werd gesteld. De verschuldigde dwangsom bedraagt bijna €185.000. Het bedrag is nog niet uitbetaald.

De dwangsomprocedures lopen niet (in deze omvang) in andere provincies, omdat die een ander beleid hebben gevoerd, of omdat de milieugroepen niet de capaciteit hadden daar bezwaar te maken.

Beheer
WP Admin