Home

Nieuws 3003 x bekeken 18 reactieslaatste update:16 okt 2014

Provincies financieren bezwarenmachine

Den Haag - De provincies Overijssel en Utrecht moeten samen ongeveer €345.000 aan dwangsommen uitbetalen aan Nijmeegse milieuorganisaties MOB en Vereniging Leefmilieu in juridische procedures tegen afgegeven Natuurbeschermingswetvergunningen (NB-vergunning) voor veehouderijen.

Daarmee vergroten de provincies de financiële armslag van de organisaties die via bezwarenprocedures de afgifte van NB-vergunningen aanvechten.

De provincies kwamen in november vorig jaar in de problemen, doordat  de Raad van State een streep zette door het salderingsbeleid waarbij de ammoniakproductie van reeds beëindigde bedrijven werd meegeteld in de saldering. Een groot aantal veehouderijbedrijven moest alsnog een NB-vergunning aanvragen. Daartegen werd bezwaar gemaakt door de milieuorganisaties, die vinden dat de provincies te weinig doen om voor stikstof kwetsbare natuur te beschermen. De provincies konden al die bezwaren niet tijdig afwerken, omdat het ingewikkeld is de vergunningprocedure zorgvuldig te doorlopen.

De milieucoöperatie MOB (Mobilisation for the Environment) en Vereniging Leefmilieu maakten gebruik van de Wet Dwangsom waarbij belanghebbenden de provincie (of gemeente of rijk) in gebreke kunnen stellen, als niet binnen de wettelijke beslistermijn (maximaal 12 weken) een besluit is genomen. De dwangsom kan oplopen tot maximaal €1.260 per zaak.

Overijssel heeft ruim €160.000 betaald aan dwangsommen in 150 zaken. Het merendeel daarvan (€125.000) kwam terecht bij de Vereniging Leefmilieu; de rest bij MOB. Beide organisaties hebben bij de provincie nog bezwaar aangetekend tegen de verdeling van de dwangsommen. De provincie heeft beide bezwaarschriften ongegrond verklaard. In de provincie Utrecht ging het in 2013 om 224 aanvragen voor een NB-vergunning, waarbij in 202 gevallen de provincie in gebreke werd gesteld. De verschuldigde dwangsom bedraagt bijna €185.000. Het bedrag is nog niet uitbetaald.

De dwangsomprocedures lopen niet (in deze omvang) in andere provincies, omdat die een ander beleid hebben gevoerd, of omdat de milieugroepen niet de capaciteit hadden daar bezwaar te maken.

Laatste reacties

 • alco1

  Waar gaat dit over? Dwangsommen omdat bezwaren te laat worden behandeld? Ziek Ziek Ziek.

 • johannetje

  Mijn mond valt open............

 • polsbroek

  Wat leven we toch in een raar ziek land Geld verdienen met bezwaren maken Wat is de politiek toch slim Op deze manier krijg je wat meer stemmen Vooral van de linkse kant

 • Bloemestein

  Dit heeft niks meer met democratie te maken, dit is puur werkverschaffing voor links gepeupel. Was Volkert v.d. G.ook niet lid van zo'n clubje?
  Afschaffen dit soort inspraak- en bezwaar mogelijkheden.

 • marco-vdb

  Het moet niet gekker worden... De dictatuur van de milieumafia en dierenknuffelaars. Het kan toch niet zo zijn, dat het merendeel van de Nederlanders voor dit soort onzin democratisch heeft gekozen? Waar is het verstand van de wetgever en de rechter? De geest is uit de fles!

 • henk1967

  Dit is weer Nederland op z`n smalst, belachelijk!!!!

 • aarthamstra1

  ZLTO vind het wel goed

 • aejp.poels

  het hele land ligt krom van de bezuinigingen

 • melkveehouder .

  Sorry dames en heren reageerders, maar jullie snappen er niet veel van. De Wet Dwangsom is in het leven geroepen om de overheid te dwingen binnen de door de wet voorgeschreven termijnen te reageren c.q. een besluit te nemen. Een uitkomst voor veel (ook agrarische) ondernemers die door de overheid vaak maanden/ jaren aan het lijntje werden / worden gehouden. Dat van deze regeling ( vaak naar aanleiding van een WOB verzoek, een verzoek om informatie) misbruik wordt gemaakt is iets anders. In onderhavige kwestie is het de massaliteit van de bezwaren ( op de massaliteit van aanvragen) die er voor zorgen dat dit bedrag geclaimd en toegewezen is geworden. Het is niet erg dat jullie dit niet weten, maar het is niet handig om hier op deze manier op te reageren want jullie schieten tot slot van rekening in eigen voet.

 • Mels

  Melkveehouder,je hebt zeker gelijk maar de reacties kan ik mij goed voorstellen. Het maken van bezwaar heeft dit soort groeperingen tot kunst verheven en het liefst zo massaal mogelijk om daarmee het provincie apparaat te verstoppen en zo dus de centen op te kunnen eisen. Geen resultaat,toch een vergoeding. Boerenorganisaties moeten deze methode eens hanteren,het zal ze geen windeieren leggen.

 • Elevage

  verbazingwekkend dat het niet landelijk 1 beleid is................

 • schoenmakers1

  zolang de ambtenaar en bestuurder niet persoonlijk aansprakelijk is voor zijn eigen falen zal dit nooit anders worden, de boeren voelen altijd de pijn wel zelf!!!!!

 • veldzicht

  Die milieuclubs hebben tijd,kennis en vakbekwame mensen in dienst
  die de hele dag de tijd hebben om dit soort zaken uit te vogelen,
  als het dan nog goed wordt betaald is het hek helemaal van de dam
  het blijft toch in en in triest dat dat in dit land allemaal mogelijk is.

 • schoenmakers1

  zouden die vakbekwame mensen ook nog eens niet door de overheid betaald worden via een uitkering of zo, en verder door de overheid in de gelegenheid gesteld zijn om vakbekwaam te worden door de studiefinanciering

 • veldzicht

  Schoenmakers#14,hebben veel van die lui niet in Wageningen gestudeerd?

 • maatje 1904

  Hier gaat nederland aan kapot hoe vlugger hoe beter zoveel te eerder zijn we van dit paard van troye af.

 • koestal

  al die milieuclubs hebben weer leden die belangrijke ambtenaren zijn bij de provincies en precies bijhouden wat er speelt op milieugebied bij de boeren,de provincies zijn geindoctrineert met dit soort mensen

 • juur

  Als het rechtsom niet kan dan maar linksom Het ongebreideld verplaatsen van ammoniak rechten moet afgelopen zijn. Het verplaatsen van overlast.

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.