AlgemeenNieuws

Poolse minister noemt boeren sukkels

Warschau – In Polen wordt het ontslag geëist van minister van landbouw Marek Sawicki.

Naar verwachting geeft de hele oppositie aan een motie van wantrouwen tegen Sawicki te steunen, die één dezer dagen wordt ingediend.

De minister ligt door de Russische embargo flink onder vuur en moest vorige week door het stof na een ongelukkige uitspraak. Sawicki – nota bene een prominent lid van de Poolse Boerenpartij PSL- noemde Poolse boeren ‘frajerzy’, sukkels, omdat zij appels voor 3 eurocent per kilogram verkopen.

“Zij zijn sukkels. We hebben medio augustus de boeren een uitweg geboden. Ze kunnen hun appels ook voor 7 eurocent kwijt,” aldus Sawicki op de Poolse website mPolska24.pl. “Ik heb respect voor zakenmensen, niet voor sukkels.”

De Poolse premier Ewa Kopacz vroeg Sawicki om zich te verontschuldigen voor zijn woordkeuze, hetgeen de minister heeft gedaan.

Sawicki acht het zelf ‘niet nodig’ om zijn ontslag in te dienen. Vorige maand steunde Sawicki nog de Poolse boeren. “Zij hebben niks verkeerd gedaan”, zei de minister tegen Boerderij. Hij noemde de Europese compensatieregeling ‘lachwekkend’.

Sawicki is sinds maart 2014 minister van landbouw. Tussen 2007 en 2012 vervulde hij de functie eveneens, al moest hij aftreden na een vermeend corruptieschandaal.

Beheer
WP Admin