AlgemeenNieuws

‘Pas adviezen over eten nitraatrijke groenten aan’

Den Haag – Consumenten kunnen gerust meer dan twee keer per week nitraatrijke groenten, zoals spinazie, sla, bietjes, andijvie en bleekselderij, eten. Ook de combinatie van deze groenten en vis en schelpdieren is niet zo gevaarlijk als gedacht. Dat concludeert het bureau Risicobeoordeling & Onderzoeksprogramma van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), de voedselveiligheidswaakhond.

De NVWA adviseert het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport bestaande adviezen aan te passen. Nitraat kan in het lichaam worden omgezet in nitriet, dat mogelijk kankerverwekkende nitrosamines kan vormen. Wetenschappelijk bewijs is echter beperkt en de gevormde hoeveelheden blijken te klein om te leiden tot nadelige gezondheidseffecten.

Het Voedingscentrum heeft de adviezen reeds ingetrokken. De NVWA adviseert twee gezondheidsadviezen over nitraat nog wel in stand te houden. Ouders wordt geadviseerd om flesvoeding voor baby’s niet aan te maken met water uit privé-bronnen, omdat water uit privé-bronnen door bemesting van omliggende velden hogere concentraties nitraat kan bevatten.

Ook het dagelijks gebruiken van nitraatrijke (sport)supplementen als bietensap of bietensapconcentraat wordt afgeraden.

Beheer
WP Admin