AlgemeenNieuws

PAS biedt voldoende ontwikkelruimte

Den Haag – Op basis van de huidige berekeningen met de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) kan op een verantwoorde manier worden voldaan aan de verwachte behoefte aan ontwikkelruimte.

Dat heeft staatssecretaris Sharon Dijksma (landbouw) geconstateerd in een bestuurlijk overleg met gedeputeerden en het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Voor sommige gebieden blijkt uit berekeningen dat de daling van stikstofuitstoot nog niet is gegarandeerd. “In het licht van de wettelijke doelstelling van het programma en de kwaliteit van natuur is dit onwenselijk”, aldus Dijksma, die heeft afgesproken dat hiervoor op gebiedsniveau naar een oplossing wordt gezocht. Aanvullende brongerichte maatregelen zijn hierbij niet uit te sluiten.

Het Programma Aanpak Stikstof en de gebiedsanalyses met daarin de maatregelen per gebied zijn in concept vrijwel gereed. Dat schrijft Dijksma in een brief aan de Tweede Kamer.

Op de gebiedsanalyses wordt een finale toets gedaan om de juridische houdbaarheid bij toestemmingsverleningen. Bij deze toets wordt gekeken of de eerder geformuleerde juridische aandachtspunten goed zijn doorgevoerd en voldoende basis bieden voor de juridische houdbaarheid van de vergunningen.

Tweede Kamerleden leggen zich nog niet neer bij de keuzes die voor Engbertsdijkvenen en het Wierdense Veld zijn gemaakt. Maar Dijksma is er stellig in. “We hebben iedereen gesproken en het is nu tijd om knopen door te hakken. Dat doen we dan ook, want er moet duidelijkheid komen in het gebied”, vindt Dijksma.

Lees meer over het stikstofbeleid

Beheer
WP Admin