AlgemeenNieuws

Onrust op markt door veiling pachtgrond

De overheid veilde vorige maand pachtgrond. Er werden hoge prijzen geboden. Gevolg: meer vraag naar koopgrond, terwijl het aanbod niet groot is.

De openbare veiling van ruim 350 hectare pachtgrond vorige maand door het Rijksvastgoedbedrijf zorgt voor hectiek op de grondmarkt. Pachters vrezen dat huidige pachtprijzen gaan stijgen. Vraag naar koopgrond neemt hierdoor toe, terwijl het aanbod beperkt is.

Halverwege september bood Rijksvastgoedbedrijf ruim 350 hectare pachtgrond aan bij openbare inschrijving. Het hoogste bod was € 2.751 per hectare. Ook voor andere kavels werd fors geboden.

Na de openbare inschrijving is er ‘veel veranderd’, ervaren NVM-makelaars. Arjan van der Waaij, voorzitter NVM van de vakgroep Agrarisch & Landelijk vastgoed: “Je ziet dat particulieren of instellingen, zoals kerken, op dezelfde manier pachtgronden willen gaan aanbieden. Gevolg is dat er fors hogere pachtprijzen worden betaald. Er is veel onrust onder boeren die nu grond pachten.”

Makelaar Johan van der Slikke van Makelaardij Schokland in Nagele (Fl.) ziet in zijn werkgebied, waar de overheid onlangs pachtgrond heeft geveild, de spanning toenemen onder pachters. “Er is onrust over de pachtprijzen naar de toekomst toe”, zegt hij. Volgens hem en Van der Waaij zien niet alleen pachters met een kortdurende pachtovereenkomst met lede ogen aan dat de pachtprijzen stijgen. Ook pachtboeren met reguliere pacht (langdurig) vrezen dat de verhoging van de huurprijzen ook voor hen in de toekomst gevolgen heeft.

Makelaar Jouke Havinga van makelaarskantoor Havinga agrarische makelaardij in Briltil (Gr.), per 1 oktober voorzitter sectie Agrarisch Vastgoed van brancheorganisatie VBO Makelaar, bevestigt het beeld van bovenstaande makelaars. “De geboden pachtprijzen is een afgeleide van de waardeontwikkeling van agrarisch grond. Het geeft aan wat de tendens is op dit moment op de grondmarkt.”

De vraag naar koopgrond is toegenomen sinds de openbare veiling van pachtgrond ervaren makelaars. “Pachters leven nu in onzekerheid. In het verleden kregen ze na einde van het pachtcontract vaak de grond wel weer in gebruik. Nu is dat maar zeer de vraag. Gevolg is dat zij eerder grond gaan kopen in plaats van pachten”, zegt Van der Waaij. Van der Slikke en Havinga bevestigen dit beeld. “Nu de rente laag is geven boeren aan eerder over te gaan tot koop van grond. Bij koop hebben ze zekerheid, bij pacht niet”, zegt Van der Slikke.

Beheer
WP Admin